Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
El santuari de la Mare de Déu de Rocacorba o castell de Rocacorba, esmentat des del 1065, està situat a uns 929 metres d'altitud, a tocar del Puig Sou (992 metres), actualment ocupat per repetidors de televisió. L'edifici actual data del segle XVIII. El santuari pren la forma de proa de vaixell i es divisa des de la majoria de les comarques gironines per això, de dalt estant, es té un esplèndid panorama que abraça del cap de Creus fins a les Gavarres i el Montseny i de les illes Medes al Puigmal. Tres textos ens serviran de lectura: un fragment de Nàufrags, de Prudenci Bertrana (Tordera,1867 - Barcelona, 1941) que hi és ambientat, el record d'Antoni Rigau (Banyoles, 1918-2001) d'haver-hi pujat a celebrar una Nit de Nadal i, finalment, el poema que Susanna Rafart (Ripoll, 1962) que a partir de personatges al·legòrics com Fe, Voluntat, Raó i Melancolia recrea els paisatges de la cacera en el doble sentit real i simbòlic.
L'ermita era situada en l'últim esperó d'una serra cantelluda, sobre una roca enorme i solitària.
Del costat de migjorn la penya es decantava a l'abisme, dominant un pendent escarpat per on rodolaven els roquissos que les pluges i les glaçades desprenien. Les parets de la casa s'aixecaven al caire mateix del penya-segat, produint una certa inquietud, com si l'ermita entera estigués destinada a estimbar-se al fons de la vall, a sobre un molí blanc i rioler, rodejat d'hortets verdejants i de feixes de conreu.
Per altres indrets les roques formaven una graonada colossal, solcada per corriols retorts en hèlix que muntaven fins en una petita plataforma. Allí començava una escala de contrapetja suau amb baranes de pedra picada, i, sobre d'ella, la porta d'un pati gran s'obria ampla i generosa.
A dintre, l'església nova, la casa de l'ermità, l'antiga capella que servia de cort i un espaiós estatge per als romeus, formaven en conjunt el santuari.
A l'entorn d'ell, res, genives de roques cobertes d'heures, el cingle espantable, l'aire enrarit per l'altura, creuat sempre per esparvers que planaven majestuosos.
I no era pas del tot feréstec d'aspecte d'aquella muntanya; llevat del pendís vertiginós de penya xorca, per entre les masses ciclòpies de granit rovellat, les alzines i els suros hi creixien i, a l'obac de l'istme que l'ajuntava a la gran serra, uns quants castanyers centenaris produïen a l'estiu una ombra atapeïda i delitosa on els dies d'aplec solia albergar-se gran gentada.
Mirada d'un xic lluny, aquella punxeguda excrescència de la serra feia la impressió d'un tros de pessebre. Una escarpadura de suro pelagrí amb els junts dissimulats amb molsa, i, a dalt, una esglesieta blanca encerclada de muralles brunes, ajuntada a un campanaret piramidal, també blanc, talment de cartolina.
Sols en el pati, dins les altes i fermes muralles, el cor s'hi encongia. S'endevinava que allò havia estat, en altre temps, un petit castell de batalla, una torre d'alarbs, un lloc d'espionatge o malvestats, un niu de rapinyes. Tenia encara les seves barbacanes i les seves espitlleres, i, en els murs gruixuts i patinats per l'antigor, s'hi veien aparedades caps de bigues revingudes on devien encastar-se ginys de guerra.
Un home de cabells blancs, vestit amb un tricot espellifat i amb unes calces de vellut amb genolleres de burell, que tenia els llavis doblegats sobre les seves genives esdentegades, rebé el sacerdot i la seva germana al mig de lladrucs estridents de dos gossos bruts i esquelètics, que arronsaven la carcanada a impuls d'una ràbia inexplicable.
Els donà possessió d'aquella ermita sense grans formalitats, amb un laconisme de pagès que tem la fosca i viu apartat.
—Tinguin les claus i vostès mateixos,
Quan l'home se n'anà, els dos germans, dintre el gran pati, restaren mirant-se adolorits com dos nàufrags presoners dels pirates.
Be n'hi he pujat de vegades a Rocacorba, prou l'he fet de nit i de dies, a trenc d'alba i a entrada de fosc, el camí que hi condueix, prou n'hi tinc de records escampats per aquelles contrades, és ben cert que les planes de l'àlbum del santuari guarden potser trenta voltes el meu nom, com cert és que forces cops hi he oït missa en la seva esglesiola.
Però per moltes més vegades que hi torni, no crec emportar-me'n una impressió tan afalagadora, un record tan emocionant com el que vaig endur-me'n una nit de Nadal.
Anar a Missa del Gall a Rocacorba. Aviat fou dit, tan aviat com dit fou decidit. Coses de jovent. Emprenguérem la sortida ja ben fosc. Equipats de llanternes i bastons, emborrallats amb bufandes, abrigats amb capots i caçadores, proveïts de minestra com per anar al Pol.
Nit clara i estelada, nit freda i solemne, Nit de Nadal. Tresca que tresca, amb unes quatre hores vàrem arribar davant la rocassa que la celístia retallava damunt els eixams d'estels.
Nadal a Rocacorba. Quin Nadal! La llar acollidora de la rectoria estava rodejada de bona gent de la rodalia que prompte ens cedí lloc.
Rere nostre arribaren diversos grups de pagesos que per cert, amb la seva simplicitat d'indumentària, amb els seus escassos abrigalls, ens avergonyiren un xic. Esperàrem el senyor Rector —Mossèn Narcís de Canet d'Adri— i mentrestant, tot atiant el foc, copsàrem el més autèntic recital de cançons nadalenques de la nostra terra. És ben cert que la «Borriona» —així l'anomenaven— no es distingia per la seva afinació ni pel timbre agradable de la seva veu, bon tros enrogallada, però també ho és que les seves cançons nadalenques —Cap a Betlem van dos minyons, Sant Josep i la Mare de Déu— eren entonades, segons parer de l'auditori indígena, en la tonada i el text originals, sense adaptacions ni florejaments més o menys artístics, més o menys harmònics, com ara s'estila. Veritables cançons populars.
El senyor Rector arribà, acompanyat d'un escamot de feligresos. Acte seguit, tothom es dirigí a l'església, que l'ermità tenia ja enllumenada. El fred hi calava a tot pler. El cor començà l'ofici de Núria i tots el seguírem amb entusiasme —amb tan bona voluntat, que fins jo crec haver-ho fet bé— i ningú no es va recordar més que estava glaçant.
Cim de Rocacorba, 30 d'agost
Des de la nau enrocada pels vents matinals unes mosques
preserven un atles dorment. Criden els vells caçadors:
"— Mira: Norfeu, Puig sa Calm i Les Medes", "— Serà a la tardor
quan amb la llum els veuràs, quan més visible és el far,
Massanet o el Puigmal o el Cadí". Entre la boira expandida,
Fe departeix amb Raó. Mengen i callen després.
D'una ferida es desprèn una forma que es mou entre els arbres,
roja d'alzines i vesc. Deixen els gossos l'ermot
i en el descens s'embraveixen cercant-ne la presa ja antiga
que lentament s'esvaeix boscos avall, per fredors
mai no trobades en l'urna de les pollancredes deutores
d'un torrent irreal. Compta, feixuga, els seus mals
pels camps enllà i al seu rastre un xiulet condueix la canilla,
so d'ultramort agredolç. Entre romans murs d'amors
debolits, Malenconia s'atura a esperar Voluntat:
que als seus llebrers infernals sigui servida la carn.