Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Situat als afores de la vila emmurallada, vers el migdia, és d'origen gòtic, però molt restaurat i retocat al segle XIX i, de nou, al 1909, amb un retaule gòtic que el 1480 el mercader Joan Piquer encarregà al pintor de Banyoles Francesc Solives. Just al davant podem servir-nos d'un text de Cristina Jolonch que sintetitza la història i l'evolució de la vila.
La població de Sant Llorenç té els seus orígens en la vil·la romana de Noves i en la comunitat de clergues erigida a les darreries del segle IX al peu del vell camí de La Seu d'Urgell a Cardona pel coll del Port, que va ser restaurat pels comtes d'Urgell, amb ponts com el romànic de Vallonga i el visigòtic de Les Cases. A finals del segle XIII la vila de Sant Llorenç fou protegida pels benedictins i enfranquida pels vescomtes de Cardona. Des del XIV, fins el segle passat, va ser coneguda per la seva indústria de draps de llana, exportats per tota la Mediterrània occidental i coneguts com a draps piteus, pel seu origen poiteví [Poitiers], la qual cosa va fer que la vila fos anomenada popularment Sant Llorenç dels Piteus. [...]
La vila de Sant Llorenç, enlairada en un monticle de la riba dreta del Cardener, tant per la bellesa dels seus carrerons i de moltes de les seves cases com pel paisatge que l'envolta, és sens dubte un indret privilegiat. Conserva l'estructura medieval formada per un clos murat en forma de pentàgon irregular, on antigament hi havia cinc portals als angles, dels quals només resten el de La Pietat i el de L'Era Nova al migdia, el de Vallfred o del Puig a llevant i el de La Canal al nord. Des dels portals, una sèrie de carrers condueixen cap a les placetes interiors, i el carrer Major acaba prop de l'església, en un altre portal interior.
Malgrat els saquejos que va sofrir durant la guerra Civil, la seva església parroquial, d'estil romànic, conserva una sèrie d'obres molt interessants, com el fragment de pintura mural del segle XIV, el retaule gòtic, les restes de l'altar major barroc, construït per l'escultor Joan Francesc Morató, i la capella i altar xorigueresc de la Mare de Déu dels Colls, obra de Josep Pujol i els seus fills.
Al costat de l'església, i comunicada amb aquesta per un passadís elevat, hi ha la Casa de la Mare de Déu, erigida al segle XVI per la Contraria dels Colls.
Altres indrets de Sant Llorenç de Morunys: