Itineraris brossians.

BORDONS G. (dir.)

Fundació Joan Brossa / Ajuntament - 2006 - Barcelona

Senyores i senyors, sigueu benvinguts al Teatre Brossa,

Autor: Joan Brossa i Cuervo

Senyores i senyors, sigueu benvinguts al Teatre Brossa, de moment "Espai" per motius reglamentaris. L'activitat de l'Espai Brossa tracta d'arrencar alguna espina del nostre ambient teatral quotidià, i de tornar a la llum certes coses oblidades com ara el flamenc, la poesia, el music-hall, el ballet, la màgia blanca i d'altres gèneres parateatrals generalment mal acolorits. [...] Massa sovint entre nosaltres el Teatre va a peu coix. A les flors que li donen les Festes Majors i a les empremtes dels elefants s'hi ajunta la fumera, això sí, a so de trompetes i amb falsos nusos poderosos.

L'Espai Brossa vol fer esclat on canta massa el silenci encara que a vegades s'emperruqui i es mudi de roba. Quan un país no va a l'hora, el primer que se'n ressent és el teatre. Voldríem que el nostre ambient teatral fos més elàstic i el risc i l'aventura creativa –el peu que falta– no haguessin de ser tan contradictoris en la seva justificació de límits; la normalitat ho exigeix com una activitat imparable. Anys enrere em deia un amic actor que, si les agències de viatges tinguessin la iniciativa del Teatre Català, encara viatjaríem amb tartana. La carcassa de l'esperit, sens dubte, ha millorat, però encara els instants no són prou de primavera. Els gallarets de festa els mostra l'esplet de sales alternatives.

Malauradament, però, la grandesa dels seus esforços va respirant en silenci i dins una mar de problemes. Els diners torcen la balança en una sola direcció i les oportunitats estan en una situació de culpa. Fins quan?

En resum, tal com ha dit Rafael Alberti: "Sobre una simple cortina, que la paraula troni."