Vint-i-cinc anys a Llívia: estampes de Cerdanya

Selecta - 1962 - Barcelona

Autor: Manuel Anglada i Ferran
Indret: Castell (Llívia)

He dit excursió, però és millor dir-ne passejada. Hi pujareu passant per darrera l'església, el camí vell, el més planer. Tantost haureu caminat tres minuts, veureu el poble a sota, que jau, las de tants segles d'existència, descansant al clot de la falda del turó.

Els llosats blavosos, esquitxats de rovell, i les parets de llicorella fosca posen tonalitats severes al paisatge immediat. El poble té forma de mitja lluna i està molt ben col·locat sobre el soli: guardat de tots els vents dominants aquí, tot l'any para el sol, de cara al migdia. El Puig del Castell protegeix la vila de les rufagades nòrdiques.

El paisatge urbà, rústec i fosc, de línies senzilles, perquè plagui s'ha de digerir bé. Per això s'ha de pujar al cim. D'allà dalt estant veureu un país magnífic, i allà dalt s'hi està bé.

No cansa pujar al castell. No cansa, perquè, a me­sura que aneu pujant, l'horitzó s'eixampla.

És un xic rar de veure com s'eixampla un horitzó cenyit d'altes muntanyes. Potser és aquest efecte òptic el que més atreu. A cada dotzena de passes us pareu i us gireu per mirar el poble als vostres peus; la plana, més enllà, i, més lluny encara, els boscos negres, o d'un verd fosquíssim i les muntanyes blaves, o de color malva, o d'aram brunyit.

Autor: Manuel Anglada i Ferran
Indret: Castell (Llívia)

L'alta Vall de la Cerdanya és la terra de les tardors suaus, de la llum equilibrada. La de les postes de sol, sempre variades.

De vegades, quan el sol es colga, ho fa amb una austeritat tan perfecta, que s'oblida d'enviar el seu joc de llums sangonoses i moradenques. Tot el cel pren una pàtina argentada de colors fredes i la serralada de ponent, tènuement blavissa, etèria, sembla fondre's tot pastant-se amb la llum del cel.

D'altres vegades, el sol tardoral es colga amb tot el foc: els cims són parions a brases ardents, i la vegetació de les planes pren les colors més càlides, daurades i magnificents. I el que encara resta de verd perd el que encara tenia de violència primaveral. Tota la gran plana, un mosaic de prats i conreus, aquests llaurats de fresc, i l'eixam de vilatges i veïnats, amb el cloquer punxegut, airós, i amb les seves palleres semblants a naus tombades, els seus badius i les seves porxades atapeïts d'herba novella i flairosa, i els ramats d'ovelles peixent entre els rostolls o l'herba de les marjades.

Si us lleveu de matinet i pugeu al Castell abans que el sol tregui l'ull per Cambres d'Ase, a sobre el riberal del Segre, ribetejat de vernedes fosques i àlbers gràcils, hi veureu una boirina lleugera i fina — ben diferent de la boira baixa vigatana — que va alçant-se, estirant-se i diluint-se, i al mateix temps que el sol s'hi posarà es fondrà com per encantament, i llavors tota la infinita gamma de tons càlids que encatifa la vall ampla s'encén i s'abranda sobtadament. Els llosats blavencs, un xic rovellats, lluen mu­llats per la rosada, i de les xemeneies se'n puja a poc, mandrosament, un fil de fumera blavosa.