Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Gràcies a un privilegi d'Alfons X el Savi, Alacant obtingué el dret a tenir port el 1271. Tanmateix, el port com a obra d'enginyeria i amb un espigó de pedra no fou començat fins al 1476, durant el regnat de Joan II. Durant segles els productes habituals que s'hi gestionaven eren panses, fruits secs, espart, sal i vins, productes de les comarques veïnes. El 1778, es permeté el comerç directament amb Amèrica cosa que va possibilitar un creixement en importància que arribà al seu zenit cap a 1858 quan el ferrocarril Madrid-Alacant, el convertí en la primera sortida al mar de la capital del regne. El port també acollí el 1861 les primeres proves d'immersió de l'Ictineu, de Narcís Monturiol, després que uns mesos abans, l'agost de 1860, l'enginyer riojà Cosme García Sáez ho provés amb èxit amb el buc el "Garcibuzo".
Durant la Guerra Civil, el port d'Alacant es convertí en l'últim reducte per on unes 15.000 persones tractaven de fugir a l'exili amb vaixells. El darrer en partir fou el Stanbrook. En qualsevol punt del port, podem llegir un fragment d'Antoni Josep Cavallines sobre els canvis sociològics de la ciutat a finals del XVIII, els records que Carles Esplà dedicà a recrear el port d'Alacant camí de l'exili, un passatge de la memòria de l'èxode republicà de Gonçal Castelló, un poema de Vicent Andrés Estellés, fragments de dues novel·les de Joaquim Espinós que hi són ambientades i, finalment, un fragment de L'olor dels crisantems, de Lliris Picó.
El tracte familiar i continuat amb homes de totes les nacions d'Europa que freqüenten el port ha comunicat als alacantins tratges i costums que a penes es coneixen en l'interior del regne: la contractació i els seus beneficis han portat multitud de famílies nacionals i estrangeres, que mesclades al present formen un poble en gran part nou, com ho evidencien els llinatges, els seus cabals i l'exportació han fomentat l'agricultura i vivificat el poble, que augmenta i millora contínuament.
Continuem, doncs, amb la nostra realitat; és a dir, amb els nostres records. 1900. Des de la mar es veu el port d'Alacant. El port vell, quan tan sols tenia dos braços, com els homes. L'altre braç, el nou, encara és a la pedrera. Encara no l'ha tret d'allí l'enginyer-cap de la Junta d'Obres del Port. Així, la seva abraçada de benvinguda als que arriben per mar té molt d'humana. Al port hi ha el Besòs, que és el nostre Normandie d'aquells temps. El Besòs és l'ordinari marítim de Barcelona. Correspon a l'època de les diligències de la Marina. Un se l'imagina arribant ple de pols de les carreteres i dirigint-se a l'hostal de la Balseta. Però el Besòs arriba per mar i no ve brut de pols. Tan sols porta la brutícia comercial estricta amb l'emmascarament de les seves glopades de fum. El comerç d'Alacant navega dins la seva clofolla. Els magatzemistes de teixits, que van dues vegades cada any a Barcelona per reposar les seves existències de piqués, batistes, percals i paños, i els representants de cases de maquinària i d'adobs i de fàbriques de farina, viatgen sempre en el Besòs.
Els dies que arriba de Barcelona al port d'Alacant tan sols matinegen els familiars dels viatgers. El matineig desvetlla l'apetit, i al banquet de pedra de la farola del moll sempre hi ha, en aquella hora, un vell que ven rotllets i malaenes, esperant tots els dimarts el Besòs, com si fos l'encarregat de preparar el desdejuni al vaporet amb llamineries alacantines. A les vuit arriba —amb retard— el Besòs. El port d'Alacant és ja brillant de sol, de reflexos de la mar, d'esparpells de rossos de carrabiners. Tufeja a bacallà, a amoníac, a solatges de vi, a marisc, a porqueria. El Besòs atraca, de punta, al costat d'un veler noruec que descarrega fardells de bacallà anglès. Es nota que és anglès perquè el porta un vaixell noruec.
Els dies que marxa el Besòs arriba al port d'Alacant el vaixell d'Oran. En baixen cavallers algerins que porten barret fort i guardapols, i senyores que s'han posat al cap una quantitat exagerada de fruites, flors i ocells. Es diuen madame Alberolà, madame Sansanó, madame Lozanó. Totes són alacantines. Oran és una mena de barri d'Alacant. En lloc d'anar-hi en el tramvia de mules, s'hi va en vaixell. Els passatgers del vapor d'Oran diuen txe i oh, là, là! Parlen el valencià en francès o el francès en valencià.
Als molls del port alacantí grinyolen les rodes dels carros de Torrellano, de Muchamiel, de Rebolledo, del Bacarot... Tocant a l'escullera i arrenglerades, dialoguen amb les seves banderes —peces de baieta groga, penjades a assecar als pals— les barques de pesca de les parelles. Porten noms de dona: Remedios, La joven Lolita, Las dos Maüldes... Un fogó a la popa, amb una perola de peix. Perfum inoblidable!
Vell port d'Alacant! Des del vaixell dels emigrants es veuen les teves llums, com ara el veiem nosaltres, blau i llunyà, amb «cel de mar i blau de mar... —digué Miró— ...traspassat de Mediterrània.» Hi ha ara una fragància de geranis i de gessamins alacantins, una festa d'ametllers florits... Sentim els cargols de mar a les platges del Postiguet...
A mi no m'estranyaria gens —tot és tan real i viu en el record!— que en aquest moment, en enllestir aquestes quartilles, truqués a la meva cambra el moro de pedra del castell i em portés, com a present de Nadal, un cistell de dàtils.
Entretant i malgrat l'avís que venien tres vaixells de Marsella, aquests no es veien enlloc, no obstant encara regnava la tranquil·litat, encara no havia aparegut el pànic entre la confiada multitud.
La jornada transcorria lentament, el sol queia de pla i escalfava l'ambient d'aquell dia de primavera que en aquelles latituds es manifesta de manera esplendorosa. La població d'Alacant feia la seua vida normal, encara que la guerra s'havia acabat i ja s'havia donat el «parte», aquell famós «parte de la victoria» que ens han refregat pels nassos amb tanta rancúnia, nosaltres en l'aïllament que ens trobàvem no sabíem que Alacant i el seu port constituïa l'últim reducte de la República i de la llibertat.
Els feixistes alacantins volien eixir al carrer i implantar l'autoritat franquista a la capital: l'existència d'aquells trenta mil «rojos» armats al port els inspirava un cert respecte i no es bellugaren de moment, esperaven impacients l'entrada de l'exèrcit, que a Alacant les primeres forces d'ocupació foren totes italianes.
L'arribada de la nit després de tota una jornada d'espera va començar a neguitejar la gent, començava a esvair-se la confiança d'alguns, se sentien veus profètiques que deien que de vaixells res! Que havia estat un invent de la Junta perquè ens cacessen allí com a rates, que ens havien apilotat en aquell racó per tenir-nos més a la mà i ja seleccionats!
De sobte s'anuncià que a poques milles hi havia un mercant que venia cap a Alacant. Els seleccionats pel primer embarcament es van desplaçar cap al final de l'escullera, la Sílvia i jo preferírem no anar en aquesta primera selecció que donava un caire de fugida precipitada i de por, compreníem que hi havia gent molt més compromesa que nosaltres per fer-ho. Ens havien dit que hi hauria vaixells per a tots i no ho dubtàvem, la responsabilitat dels organitzadors, molts d'ells amics nostres, no la qüestionàvem gens, em vaig apropar cap on eren els primers seleccionats i efectivament la tria s'havia fet escrupolosament correcta, tota aquella gent tenia greus responsabilitats, militars, caps d'exèrcit, governadors, responsables de partits i sindicats, és a dir, una bona collita ja agrupada i a punt de ser afusellats si queien a les mans rancunioses dels vencedors que ens tenien encerclats en aquella ratera!
La notícia que circulava de forma misteriosa entre aquest grup era que el primer vaixell avistat s'havia aturat i no avançava cap al port, després va caure la nova com una bomba: El cònsol va confirmar que Franco personalment s'havia fet enrere de la paraula donada i havia ordenat a la flota de guerra nacional que s'adreçàs al port d'Alacant per impedir l'arribada dels navilis d'evacuació. L'efecte d'aquesta notícia fou terrible! Veiérem com el mercant girava cua i desapareixia de vista deixant-nos en la desesperació a tota la gernació preparada per marxar.
El capvespre caigué ràpidament com un sudari, el fons de l'esplanada i les cases estaven en penombra, sense un sol llum, l'expectació i l'angoixa ens atenallava; què passarà ara? ens preguntàvem els uns als altres! De sobte aparegué per la bocana del port la massa fosca i amenaçadora d'un vaixell de guerra feixista, el guardacostes Vulcano, el qual immediatament encengué tots els llums de coberta on hi formà tota la marineria, al mateix temps hissava la bandera bicolor a tocs de corneta i amb crits de: «Arriba España», «Viva España» i «Viva Franco».
Teatralment els llums de l'esplanada també s'encengueren de cop i volta.
Pujà cap a nosaltres l'eco de la marxa reial i poguérem veure les tropes italianes desfilant cantant l'himne Giovinezza.
Ens quedàrem aclaparats, ara sí que ens sentíem caçats com a conills! El pànic es desfermà tumultuosament, tothom volia fugir sense saber per on; crits de dones, plors de xiquets, imprecacions dels homes, tot això formava un conjunt dantesc. Hi va haver veus tranquil·litzadores que volien apaivagar aquell desordre que s'iniciava, qui més qui menys portava una pistola, bombes de mà, fusells i metralletes, un vertader arsenal en mans de gent desesperada.
Un estrany subjecte s'enfilà en una torre metàl·lica de les que sostenen els cables de la llum i des de dalt de tot amb els braços en creu començà a cridar:
—«Asesinos, asesinos!» —en un acte de bogeria produït pel pànic-
N'hi hagué d'altres que serenament s'assegueren sobre una flassada, tragueren la pistola i apuntant-se el cap es dispararen el tret alliberador. Hi havia escenes per tots els gustos, grups de famílies asseguts al voltant d'una foguera menjaven tranquil·lament els queviures que portaven sense dir ni mut. Començà a caure una pluja insistent que dramatitzava més encara una situació ja prou dramàtica.
Aleshores la comissió va informar que s'organitzaria la sortida del port sense esperar més; les forces militars que encerclaven l'escullera tenien ordre de no disparar mentre la gent eixís ordenadament i sense armes. Podíem haver resistit fins a la mort però no tots eren militars, i havia les criatures i la gent gran que ens frenà aquell numantisme d'última hora, a més planava damunt nostre un fatalisme descoratjador, volíem morir i com més aviat millor!
La Sílvia i jo miràvem aquella situació límit que no ens l'esperàvem, vaig llançar a l'aigua els prismàtics i la Parabellum que ja no em servirien per res. En sortir separaven els homes de les dones, aquestes les conduïen a llocs tancats, cinemes i teatres que habilitaren per allotjar-les provisionalment.
A mi m'escorcollaren i em llevaren la documentació, una ploma estilogràfica i les deu mil pessetes que m'havia donat mon pare; no es varen fixar en el rellotge d'or que duia en el canell.
Darrere quedava un batibull d'objectes discordants: fardells esventrats, safrà mullat per la pluja que envermellia la terra com si fos sang i que es barrejava amb l'autèntica dels qui s'havien suïcidat. Maletes oblidades, pistoles i armes de tota mena llançades per tot arreu, aquelles armes que amb tanta ànsia havia agafat el poble aquell 18 de juliol per defensar la llibertat amenaçada per aquells que havien traït la República; a terra quedaren inermes els cossos d'aquells qui buscant l'alliberació i potser més valents que nosaltres, s'estalviaren amb el seu acte suprem les misèries que hem sofert tots els qui estem ací i que, finalment, molts acabarem de la mateixa manera a les mans dels vencedors!
Una renglera de malestrucs s'adreçava a la sortida d'Alacant per la carretera de València, passàrem per davant del Raval Roig i la platja del Postiguet, després ens menaren sota la vigilància dels soldats italians cap a una costera que pujàrem pausadament i ens concentraren en un camp d'ametllers a l'eixida de la ciutat.
Allí la oficialitat es dedicà a fer propaganda entre els desgraciats que ens trobàvem encara en vida però amb la certesa que anaven a afusellar-nos. Però es veu que érem massa per fer un acte d'aquesta mena, els italians malgrat tot es comportaren amb nosaltres i en tot moment com persones civilitzades, potser perquè aquella guerra no era la seua; per ells érem uns presoners que en el moment de ser-ne deixàvem d'ésser enemics.
Aquells mollets que menjàrem al port.
Mollets torrats i el trosset de llimona,
que vam esprémer damunt els mollets
ben arruixats a poquet a poquet.
Mollets al plat. Per la finestra véiem
l'aigua del port, tot amarat de sol.
De sol profund, tot enramat de sal.
De pals, de veles i de l'exacta gràcia.
Aniríem després al cementeri,
on és Miguel Hernàndez, gran company
o gran amic de guitarra i de pena.
De pena, amor, Oriola perfumada.
Olen llimones i taronges, ol
el capaltard de les séquies secretes.
Figures amb paisatge d'Alacant
Són violents els rajos de la llum
Quan volen i xoquen sobre les eslores,
Sobre l'oli flotant.
Al port d'Alacant fa massa sol,
La pluja no ve hui a caure.
No hi ha parcs d'arbres,
I hom camina sobre un mar de rajola.
Els xiquets naixen amb olor a peix,
mengen entrepans de tonyina
i colguen els llibres entre la sal.
A les serralades de Beòcia hi ha àrnica
I còdols gravats amb eriçons de mar.
Els penya-segats formen relleu
De mapa de guerra: balustrada, fil d'haram.
Podem ser amadors i escriure
La pell gebrada sobre l'arena;
Cardar-hi un cop i més vegades.
El veïnatge s'atura al recer,
a la solana.
Mai no s'hi veuen cavalls grans.
Els xiquets naixen amb olor de peix,
Mengen entrepans de tonyina
I colguen els llibres entre la sal.
Abans de ser engolits per la porta que conduïa a la bodega del Montevideo, s'aturaren i miraren darrere seu, cap al port, on una gentada bellugadissa i cridanera es congregava per a dir adéu als viatgers que marxaven cap a Nova York. Començava a fosquejar, i les llums del port tremolaven sobre la superfície oliosa de l'aigua. Ramon, Héctor i Manel es miraren i somrigueren satisfets, però aquell moment de felicitat fou espatllat bruscament per un mariner que els escridassà i els espentà cap a la porta. Després de baixar les escales arribaren al ventre del vaixell, una sala tènuement il·luminada, allargada i estreta, que desprenia una forta olor d'humitat i resclosit. En una part hi havia les llitotxes, de tres nivells, i en l'a1tra uns bancs enganxats a la paret. Un altre mariner, després d'ensenyar-li els bitllets, els assignà una llitera, on els tres amics dipositaren les maletes, com en aquell moment feien la resta dels viatgers.
-Crec que s'han equivocat, ens han donat tercera classe en compte de primera. Tu li ho has explicat bé, Ramonet? -bromejà Manel.
-Espera, ara quan torne li ho dius tu, a vore si tens més sort -li contestà Ramon, sorneguer.
Héctor mira al seu voltant. Aquella sala fosca i mal ventilada, amb les parets esguitades de clapes d'òxid, no era com l'havia imaginada. Tanmateix, no es desanimà per un detall tan insignificant. L'únic que importava era que per fi anaven a salpar.
De moment la cosa estava aturada. Travessà la plaça de Correus i es recordà del magrebí assassinat allí mateix.
Creuà la Rambla en direcció al barri vell, però estava tot ruïnós i preferí marxar abans no li caiguera un edifici damunt. Tirà carrer de Llauradors avall, creuà el carrer Major i l'Esplanada i s'arrimà al port. Després d'explorar diversos llocs, decidí quedar-se en un. En realitat, tots eren el mateix pub, amb les mateixes pretensions de disseny d'última hora, la mateixa música alta i xarona i els mateixos personatges al davant de l'escenari de la barra: caçadors nocturns esmolant els ullals contra els gin-tònics, dones separades encavalcant cuixes sobre el tamboret, pijos que començaven a descobrir les delícies de la nit i alguns erasmus que podien permetre's el preu de les copes i preferien els locals de moda als antres del barri vell on els seus companys acudien en ramat. Ensenyà la foto a la cambrera. Res. Repetí l'operació en uns quants llocs més amb els mateixos resultats. I en vista de l'èxit, decidí marxar cap a casa. Eixí al passeig Marítim. El reflex aquàtic de les llums del port, més brillant i cadenciós de l'habitual, li recordà que potser havia begut més del compte.
Fou aleshores que la veié. Marta Santonja anava amb un home de cabells grisos, encara amb bona planta. Parlaven animadament i reien. Es quedà parat. No semblava la mateixa dona que havia conegut. Decidí seguir-1os.Caminaren pel passeig de la platja, sense deixar d'enraonar, pujaren pel pas elevat i arribaren al carrer de la Verge dels Socors. Es van ficar en un portal. Andreu va restar mirant l'edifici, fins que una de les finestres es va il·luminar. Era el seté esquerra. Va mirar els timbres: Joan Ortega, advocat.
Poc temps després que se n'haja anat l'Abel, ix també la Camil·la i davalla l'avinguda d'Alcoi, d'esma, com cada dia, però no s'atura quan arriba a la porta de la llibreria, segueix cap al carrer de Calderon i gira per la Rambla fins que travessant l'Esplanada arriba al port quasi sense adonar-se'n. L'olor de l'aigua li colpeja el nas. S'ha alçat un lleuger ventijol, glaçat com un ganivet de gel, que li serra el pensament amb la fulla esmolada. Amb les solapes de l'abric alçades intenta protegir-se les galtes del fred, però la gelor li travessa la pell i l'ànima... No sap ben bé què fa allà abocada al mar, al reflex dels vaixells ancorats en l'aigua bruta... No sap ben bé què fa allà, ancorada ella a la vida aquella, no sap ben bé com hi va arribar, què la va empényer cap a aquell port ni quin vaixell la hi va portar... No sap ben bé res, només que de vegades li agradaria fugir mar enllà...
Altres indrets de Alacant: