Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Institució Pública Antoni M. Alcover va ser creada el 1999 amb l'objectiu de preservar el fins documental i difondre la figura del folklorista i filòleg. S'ubica a can Socorrat, un magnífic casal catalogat de mitjan segle XIX. Es tracta d'un exemple de casa senyorial que compta amb planta noble, soterrani, dues plantes superiors i un pati; l'escala se situa en el segon aiguavés. L'espai museogràfic es distribueix en dues àrees: la primera dedicada a la trajectòria vital d'Alcover, que és indestriable del Diccionari català, valencià, balear, i la segona al món de les rondalles. La segona sala es troba presidida per una de les calaixeres on Alcover ordenava alfabèticament les cèdules lexicogràfiques que contenien totes les paraules de la llengua, les antigues i les modernes, les parlades i les escrites, d'arreu del territori, fins que en va reunir gairebé quatre milions. La tercera sala, doncs, exhibeix el seu escriptori de treball i recorre, a través de diversos objectes, el seu periple vital. En qualsevol d'aquests espais podem llegir el record de Francesc de Borja Moll quan Alcover li va encomanar feina per al Diccionari i el poema que li ha dedicat Bernat Nadal (Manacor, 1950).
Una de les obres —segurament la millor— de mossèn Alcover és l'Aplec de Rondaies Mallorquines d'En Jordi d'es Racó, copiosa col·lecció de rondalles populars contades amb un estil d'una vivacitat inimitable.
Quan jo vaig venir a Mallorca, ja n'hi havia set toms publicats; dels tres primers s'havien fet diverses edicions, i l'any 1923 calgué reeditar el tom IV. Mossèn Alcover tingué la pensada de demanar-me que il·lustràs el volum amb dibuixos a ploma. Jo m'hi resistia, perquè no em sentia prou preparat per a sortir en públic com a dibuixant artístic; però ell tenia tanta fe en la meva habilitat i mostrà tanta d'il·lusió de veure el llibre il·lustrat meu, que vaig haver de cedir, i li vaig fer una sèrie de dibuixos que sempre m'han semblat molt fluixos de tècnica, però que devien tenir qualitats expressives especials, perquè agradaren a la gent senzilla; i d'aleshores ençà no em vaig poder escapar de dibuixar ninots per als altres volums que s'anaven publicant.
A Mossèn Antoni M. Alcover
Home: Tu has fet amb les paraules l'obra
que va més enllà de l'ample món
on conversam sense saber amb quines
eines.
Tu saps l'immens valor que té
l'amor per les paraules que aprenguérem
ja des d'abans d'interpretar el seu aspre
i sovint dolç, significat de pàtria
que es filtra per les cordes vocals.
Resta
dins el cor l'ànsia per retrobar
l'antic caràcter d'aquest Poble noble que
mai no vol renunciar al dret, històric i
legítim, d'expressar
uns sentiments,
si cal,
amb la mà ferma.
Altres indrets de Manacor: