Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Antic hostal de camí ral, situat sota la muntanya dels Munts, en la collada on fan cruïlla les carreteres que enllacen el Lluçanès amb el Ripollès i la plana de Vic. Fins al 1965 va ser l'antiga masoveria de la masia del Vilar de Sant Boi. És una masia de tipus basilical que té a la llinda la data de 1756. Cada 28 de setembre s'hi celebra una tradicional fira de bestiar, en l'època que els ramats de les contrades pirinenques i subpirinenques baixen a hivernar a les zones, més càlides, de l'interior. En les celebracions actuals, hi trobem exposició de bestiar, de maquinària agrícola, parades de productes artesanals, antiguitats i comerç divers, a més, de la mostra d'oficis artesans. De la importa'ncia tradicional d'aquesta fira ens n'han deixat testimoni Martí Genís Aguilar i Salvador Vilarrasa, el primer amb un text narratiu i, el segon, amb una descripció antropològica.
La fira de l'Hostal del Vilar té l'encís propi de les fires que es fan en plena naturalesa. La casa està situada part d'avall de la mateixa carenada on hi ha l'ermita dels Muns i la fira es fa en un lloc relativament planer al voltant de dita casa, des d'on es disfruta d'un bell panorama.
Són per allà de les nou o quarts de deu i es al fort d'arribar gent i bestiar. El pastor de l'altra escamot d'ovelles amb les quals abans d'arribar se n'hi havien barrejat algunes, ha fet pleta allà a prop i en poca estona les trien, quedant cada u amb les seves. Mentre tant l'amo va a buscar pa, llonganissa i la botella; s'asseuen a un marge vora les ovelles i tot reposant contemplen tranquils les peripècies dels que arriben. Goita, diuen quasi tots plegats, amo, pastor, el mosso i el noi: Ara arriben les de Pujampí, ara les de Portabella i successivament i a mida que van arribant, les de l'Aliguer, de les Muntades, Arenyes, Dacs, Arques, Roquer, Les Selles, Capdevila, Guixer, Llimós, etc. Això suposant que nostra gent són de la comarca de Les Llosses, com si fossin del Lluçanès, o altres llocs, anomenarien les cases de llurs pagesies. En veure que els pastors passen tots esverats i amb el front lluent, tot rient-se'n es diuen: Sembla que també els fan suar...
Puja una tocada de vaques i vedells; un brau s'escapa, al moment un gossàs pardo l'empaita i passant-li davant l'entreté a lladrucs i algun mossec al morro així que el brau acota el cap per tornar-s'hi a cotassades, mentre hi corren dos fornits pallardassos que donant-li unes quantes garrotades, l'ajusten amb els altres. Amb les corredisses han esverat una mula jove que amb treballs l'aguanten i a una colla de godais que separant-se de la truja s'han amagat per entre les mates, tenint els seus treballs, les dones que els menaven, per tornar-los arreplegar.
No obstant, trobant-nos per casualitat passejant per les verdes faldes de les petites muntanyes que emplenen el Llucanès, un any nos hi va sorprendre ben agradosament un d'aquests rústics aplecs raríssims en Catalunya. Aplec molt anomenat de tota aquesta terra, i conegut per la «Fira de l'Hostal del Vilar».
En l'extrem nord-oest d'aquella ampla i fèrtil comarca, en el punt anomenat «Cap del Llucanès» i a l'envista de St. Boi, cap al nord, s'hi veu aislada, en el davallant suau d'una costa, una casa gran que serveix de posada als viandants que des de la plana de Vic van cap a Alpens o altres pobles d'aquella alta regió de la muntanya. El país que la rodeja és pintoresc i alegre; i dominant des de les boiroses cimes dels Pirineus fins a les retallades puntes del Montserrat, farceixen el centre de l'esbarjós panorama, com sobtades en un moviment de majestuosa ondulació, petites rengleres de muntanyes de suau perfil, vestides de verds sembrats i brodades d'abundants boscos, agafant del migdia al nord, en tot son horitzó del ponent, la llarga estesa de les ufanoses terres del renombrat Lluçanès.
Cada any, en un dia d'últims de setembre, hi fan una fira, als voltants d'aqueixa casa, escampant-se la gent i el bestiar a ses lliures voluntats pels prats veïns, semblant com si fos una immensa població nòmada que allà s'hagués aturat en son viatge per refer-se o menjar. La perspectiva que distreu la vista és una de les boniques que hi puguin haver. Aquell espectacle, pel que és nou, sorprèn, aquella coloraina dels trajos cautiva i lo senzill de l'escena agrada. De cent punts de vista diferents se retrata en l'ull de l'espectador el pla inclinat de l'ampla costa, en el qual es dibuixa el vast campament, amb ses dues baixades a cada costat, que venen a amagar-se entre els roures ombrosos dels sots i dels torrents, com un brillant retaule brodat de sedes de colors, representant una floreta atapeïda de rams i d'aucells que els aires gronxessin. I entremig dels arbres se veuen pletes que van i vénen en totes direccions, i s'albiren en les veïnes altures, per les valls llunyanes i per les fondalades que els camins voregen, pagesos vells que pugen amb l'ajuda de gruixuts bastons; els joves lleugers bellugant flexibles tortellatges; cavalcades de totes formes i luxes, i nombroses ramades de cabres i ovelles, de bous i de mulats, que esvalotats hi arriben, acampant-se a tot arreu, essent-los bon lloc el primer que troben buit, i estenent-se per l'espaiosa fira sense altra frontera que son primer albir. I mentre les cavalleries ensellades fan una altra llei de campament a part en les arbredes fresques i solitàries, i centenars de manyagues ovelles passen de les unes cledes a les altres, i de les unes a les altres butxaques les unces i les dobletes d'or; i, per entre les inquietes eugades i frisosos braus, els revinguts pastors vestits de pells fan anar enlaire les seves abonyegades porres. La multitud alegre rumbeja per les planes, donant-se a gimnàstics exercicis o a fer-la petar cadascú amb la millor companyia. Allà surten i es troben la rossa muntanyesa de peu lleuger i mirada esquerpa, i l'adolescent bosquerol de cara encesa i de cor valent com roure centenari, a qual ombra recolzat, quan se n'adona, veu que l'aimia se li esquitlla llesta entre les altres companyes, i que el sol trenca sos raigs en el polsim d'or sobre els negrencs turons.
De moltes hores lluny hi compareixen les pageses riques a acompanyar-hi, alegres i ben mudades, les poncelletes tendres, que els hereus se les disputen per rublir-les d'anells i preuades joies, tot fent-los costat i fent esvair son esperit en un món nou i desconegut per a elles. I sembla, quan hi arriben de totes bandes aquestes fressoses colles, vestides dels colors de les flors dels seus jardins, acalorades pel sol de l'esperança i de l'alegria, i festoses com vol d'aucells que salten i juguen per les branques, semblen aplecs barrejats de nuviatges que vénen a espargir pels aires d'aquells boscos remorosos i muntanyes florides els ressons simpàtics 'un dia d'expansió i felicitat.
La fira va creixent i té tràllus de ser grossa. Cada mena de bestiar es posa en son lloc de costum. El de peu rodó en llargues fileres. El boví igualment, llevat el dels mercaders que el tenen acantonat voltant-lo els mossos (llogats a tant per dia) perquè no fugi. Les ovelles i cabres, la major part apletades; però les cabres tan aviat son a dins com a fora puix, frissoses, salten els andars. El porquí furgant contínuament i cercant la civada que per entretenir-lo els hi tiren a terra sovintet.
Es veuen passejar els mercaders amb sa típica brusa llarga i el bastó. També hi surten firataires que venen joguines, ganivets, robes, cordes, esmorrelles, esquelles, etc., i hostalers ambulants que preparen llurs parades de menjar i beure. Tampoc hi falten els gitanos amb llurs burricots i alguna euga seca que pateix d'asma. El mosso i el noi van a donar un volt per la fira i el pastor i l'amo es queden amb les ovelles. Entre els brams dels matxos i burros, el rellinar de cavalls i eugues, bramuls de vaques i vedells, l'esgüellar dels porcs, algun que altre bel d'ovella, esbalatecs de cabres, l'enraonament de tanta gent i els crits dels firataires, s'hi arma un gros rebombori.
Altres indrets de Sant Agustí de Lluçanès: