Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
La glacera d'Aneto és la més important del Pirineu. Ocupa 90 hectàrees de superfície amb 50 metres de gruix màxim. La seva morrena terminal ha donat lloc a un caòtic entramat de roques als seus peus que dificulten notablement l'ascensió a la tardor i a la primavera, quan la neu tan sols la cobreix amb una capa fina. Tanmateix, actualment, el desplaçament dels seus gels s'ha reduït considerablement, i ara les esquerdes de la superfície no arriben a la perillositat de segles enrere. És possible que en un futur proper aquesta glacera quedi dividida en dues parts, quan es separi la massa pròxima al cim de la que s'estén al peu de Corones. En algun moment, durant la travessa o abans de sortir del refugi de la Renclusa ens podem servir de textos de Jacint Verdaguer i Jaume Oliveras dos dels pioners catalans en fer l'ascensió al cim.
Mitja hora estiguérem atravessant aquelles onades de molars, los uns romputs fa deu mil anys, los altres ahir vespre, i entràrem en la mar de neu. En la primera gelera que jo veia, hi entrí gojós, per ignorar sos perills. Lo guia, deu anys havia que no hi era pujat, i n'estava enterat poc més que jo; i hi entràrem tots dos, amb la tranquil·litat de la ignorància, per un tros d'esquena d'ase, que és on lo glaç se sol fondre més. No trigàrem a veure alguna esquerda, mes, confiats de trobar millor camí, avançàrem, cercant per guia les petjades dels que hi pugen millor guiats i equipats. No sempre les trobàvem, i llavors havíem d'obrir-nos via en aquells perillosos rostos.
...Les feses són enganyadores. La neu que hi cau, a cada repic de campana tapa ses gorges com un full de paper blanc, i un se troba mig abismat abans de dar-se'n compte. En una d'eixes passàrem ver perill. Jo m'aturí, sentint un soroll estrany, com de singlot, dringadera de vasos i fressa de rodes de carro, i diguí al guia: –Sentiu?–. No tingué temps de respondre'm; s'ensorrà, al mateix temps que jo, en la boca negra d'un abisme. Mes nostra hora no era arribada; ell era molt alt, pogué agafar-se per davant al caure, i jo em deixí anar d'esquena, sentint glaçar-se'm de por la sang de les venes. Fent un gran salt, poguí passar aquell abisme, i fiu, i férem los dos, propòsit de no escoltar més sorolls estranys i cants de sirena. Dues o tres vegades més nos vegérem en perill imminent, del qual a la misericòrdia de Déu plagué traure'ns.
El dia 27 de juliol, a tres quarts de cinc, sortien de la Renclusa l'Adolf Blass, l'Eduard Kröger i l'infatigable Josep Sayó, per enfilar el pic de l'Aneto. Jo vaig sortir mitja hora més tard, perquè em vaig quedar una estona a consolar el meu company, que restava tot consirós, dient-li que arranjaríem la qüestió del calçat amb el sabater de Benasc, i podríem pujar-hi un altre dia, puix d'ocasions no en mancarien pas.
Al Portilló várem acoblar-nos tots, contemplant la visió sempre nova de la immensa gelera que el sol del matí feia lluir resplendent. Tindríem un dia com pocs se'n troben: l'horitzó eslava claríssim i sols alguna boira s'aixecava pel cantó de la Vall d'Aran; emperò el sol la fondria segurament, i veuríem els últims termes fins allà on la vista pogués allargar.
Tot era satisfacció i alegria, i amb quatre salts passàvem la tartera, ben curta aquest any, i empreníem la costa dura per guanyar l'estreta i llarga tartera de penyals gegantins que separa la congesta de la gelera. Aquella costa dreta de neu és ben pesada al raig del sol matinal, i de tant en tant ens aturàvem, girant la vista enrere. Aviat sortien els fantasmes del Portilló de Dalt, i fèiem una més llarga parada; en Sayó ens explicava la pujada que havia fet allí amb don Alfred Gaza i com hi passaren hores llargues traient fotografies de les esquerpes roques.
—Una, sobretot, va treure'n —deia ell— que no li perdono pas: enfilant-me al cim d'un dels fantasmes, va treure una vista que ha de resultar molt interessant i que no la té ningú més. Ja li pot dir que no he pas oblidat que em donà paraula d'enviar-me-la.
El senyor Gaza prou complí sa paraula; mes, quan la imatge arribà, en Sayo ja era fora, i no tornaria mai més, ni podria contemplar aquella vista on estava ell assegut damunt la roca altiva com un rei dalt del seu soli.
Un altre cop de coll, i érem a la gran moraine lateral de la gelera d'Aneto. Allí es fa el primer descans i es pren quelcom ans de lligar-se a la corda, i tornàvem a fer calendaris sobre el temps que no es presentava ja tan segur, àdhuc sense fer-nos cap por, puix per més que les boires aixecaven el cap i enfilaven els cims del Mall dels Puiys i les vessants de Mulleres, com que no eren empeses per l'ala de foc de la tempesta, s'ajeien als peus d'Aneto i no feien pas cara de tenir força per muntar-hi, sinó que es destriaven, si per cas eren atrevides de pujar amunt, i es fonien, a l'últim, amb la calor del sol.
Ens lligàrem, doncs, plens de coratge, i emprenguérem altra volta la ruta per damunt la gelera. Al davant nostre es presentà de sobte com una gola fenomenal oberta: era lluny encara, i feia feredat per ses dimensions colossals aquella gola negra.
—Anem-hi —vaig dir jo—: serà una caverna com no n'hem vista mai cap.
I, a mida que ens hi acostàvem, creixia, creixia, com si ens volgués engolir.
Jo no havia vist mai a la gelera d'Aneto un espectacle tan grandiós com aquell: la boca de l'infern del Dant, amb el fons caòtic ple d'espectres capgirats; el portal d'una cova de gegants amb muntants de sis metres i una obertura de dos o tres, i un sostre prim, com parany posat als qui descuidats passessin per sobre, per enterrar-los al fons sense fons de la caverna. L'esquerda fenomenal s'endinsava lluny, lluny, i es perdia de vista amb un revolt que feia. La visió era ferestament tètrica, tan atractiva emperò, que passàrem una bella estona contemplant-la embadalits al temps que la nuvolada s'anava alçant fins a tapar-nos ja de tant en tant el sol, cosa molt agradable en aquella hora, perquè picava ja de debò.
Jo no sabia anar-me'n d'allí; havia tirat quatre clixés i encara amb recança vaig dir al nostre guia:
—¿Em permetrà sortir-me de la corda i anar-me'n un tros lluny per fer una altra fotografia en què hi surtin vostès? Aquí em sembla que no hi ha cap perill en deslligar-se.
—Vagi, i faci totes les fotografies que vulgui, perquè si no les fa aquí, no en farà pas més —va dir-me amb gran aplom; pot deslligar-se sense cap perill.
Aquesta resposta, relacionada amb una contesta que em féu al cim del Pic d'Aneto, m'ha intrigat després: en Sayó preveuria el mal temps, però en aquell moment jo em vaig creure que volia dir-me tan sols que l'espectacle que teníem al davant era de tal magnitud, que enlloc trobaria vistes tan interessants com aquella.