Vides planes

Auguaclara - 1992 - Alacant

Autor: Maria Ibars i Ibars
Indret: Ermita de Santa Llúcia (Dénia)

I arribà la jornada de Santa Llúcia i esclatà la dolçaina del porrat pels nombrosos entralls del Montgó. Els pans beneïts, tots emparamentats de llenç i randes, havien estat repartits després de les misses a l'ermita i aquesta esplendia ufana sota els raigs del sol hivernenc com s'ufana una filleta amb la carícia del vell pare. El curt vial que li donava entrada desapareixia sota les parades dels venedors ocasionals que llençaven en cridadissa competidora el pregó de llurs fruites i llepolies. Xiquets amb feixos de ciris i estadals atropellaven els aplegats de nou oferint-los-en ans d'entrar a la Santa, i, ja dins, marejava un bosc de llumetes sostenint-se sobre el paviment ple de murtra i unint llurs espetecs al remoreig apagat dels orants i al soroll mal contingut dels menys devots. Els geranis encesos i les cridaneres flors de paper posaven per tot una policromia esclatant. La il·luminació, desproporcionada al local, donava estranya animació a la imatge, als ulls que la lascívia del tirà va sacrificar i als repetits ex-vots que plenaven les parets.

L'ermità i els seus familiars cantaven gojos a intenció d'uns i a petició d'altres, amb veus massa estridents, bé que no exemptes d'unció religiosa. La gent entrava, reverenciava la Santa, pagava uns gojos o apegava un ciri al broix [aspre] de terra i sortia d'aquella bavor acomplint el seu deure que l'autoritzava a fer roglet a la placeta i comprar de les paradetes el millor que li venia en gana.

Per ésser època de fred havien d'aprofitar-se les hores de sol anant i venint, és a dir, que pel camí es feia el gros de la diversió. Les casetes del pas estaven obertes per rebre els romers coneguts o ben aplegats que volgueren aturar-s'hi. En els emparrats, ara nus, s'enlairaven els barrilets de vi novell, del terme, del qual era obligat el fer el tast aquell dia; bótes de cuir, paelles grandíssimes, canyissos paramentats de taula i alguna guitarra o orgue per tal d'acompanyar les albades o tangos de moda quan l'alegria no cabera en el cos.

Autor: Maria Ibars i Ibars
Indret: IES Maria Ibars (Dénia)

El paisatge mudava així com s'anava baixant pels zigs-zags de la carretera. A dalt, el Montgó es veia nu, tal com era, amb tots els accidents de la vessant. Les convexitats de pedra viva, calcinades i blanques i pelades; els recams [brodats en relleu], agressius i tallants; les terres rompudes, com a nafres sangonants, entre les callositats dels pedregars i els estriats dels corrents de l'aigua; les coves, úlceres ennegrides on s'aferraven les urpes de les aus nocturnes i on feien llur retir tota mena d'animàlies; les roques que, seccionades per l'erosió es desprengueren del cim, empotrades a l'epidermis del pobre gegant, eren berrugues escarnides pel temps; els cingles que la dita popular assenyalava amb noms virils, es veien vençuts i desdibuixats. Els elements que formen la cèlebre cara, dissociats per la proximitats, no formen res. No hi ha somriure benèvol, ni esguard confident. Admirat Montgó! Vist de prop perd en majestat pròpia el que guanya per la grandiositat del panorama que descobreix.

Vist des de la ciutat és blau, de diferents tonalitats, ben perfilat en l'espai o tocat per turbants de gràcia oriental que els crepuscles li ofrenen, el rostre animat per fraternal mig riure i la mirada lluminosa d'escollit que conversa amb Déu. És nau en mar de llum, perenne carícia acollidora amb la qual rebria la deessa hel·lènica que li plagué aixecar ací son temple.

En la més alta cresteta, la creu de la fe cristiana pregonava la dels cors dianencs que l'havien pujada en devota peregrinació una matinada candorosa i blanca com els sentiments que impulsaven el poble. Des de la costa es veia com un borronet, sovint perlada per la boirina, la que erecta i majestuosa es projectava confortadora sobre la contornada.