13 de desembre 1926

Autor: Joaquim Renart i Garcia
Obra: Diari 1918-1961 (I) (Volum I (1918-1920)) , 1995

13 de desembre 1926

 

Una altra vegada la tràgica filera dels ceguets en la diada de Santa Llúcia, tot al llarg del carrer del Bisbe, dins els claustres de la catedral i preludiant pels carrers dels Arcs i la plaça Nova. La santa màrtir els acull tots junts en la seva diada desembrina, ajupidets i colze amb colze, com pollastres a la fira, amb la mà estesa i mostrant les seves testes, a les quals la més gran desgràcia portà la nit als seus ulls. En tal diada, deixen estris i instruments per mostrar sols llurs figures mendicants. El ceguet del violí, el que ven capses de llumins, el que toca L'emigrant, el de les cançonetes de Nadal i el calendari del pagés, els de la porta de la Concepció, etc.

Pobres ceguets! Mirant-los, hom en sent una compassió infinita. Potser la humanitat fa poc per a aquests éssers tan desgraciats. Pobres ceguets! Una corrua de gent envaeix els voltants de la catedral i la capella de Santa Llúcia i porta el ciri per a cremar o vol fregar els ulls per la relíquia tot mormolant l'oració a la santa perquè ens doni sempre vista i claredat.

La diada de santa Llúcia és per a mi la més interessant de l'any. En aquell tros de santa Llúcia i carrer del Bisbe, tot vibra: el dolor, la fe, la caritat, la conformació, l'ideal, la tradició... I es clou amb la fira de les casetes i les figures dels pessebres, alegria dels infants i rejovenesa dels qui ja són madurs.