A l'Alt Camp de Tarragona...

Autor: Antoni Rovira i Virgili
Obra: Teatre de la natura. Teatre de la Ciutat , 2000

A l'Alt Camp de Tarragona, prop de la ratlla de muntanyes on comença la Conca de Barberà, la ciutat de Valls ostenta el seu cloquer, prim, esvelt i àgil. És el campanar més espiritual de tota la rodalia. No és tan monumental com el de la seu de Tarragona, ni tan elevat com el de Reus. Però té una gràcia, una finor, una claredat que ens el fan estimar amb preferència.

Gràcia, finor, claredat; aquestes tres qualitats espirituals del campanar ho són també de la ciutat. Valls és una ciutat graciosa, fina i clara, i en els vallencs reflecteix el caràcter col·lectiu.

Nosaltres hem definit les tres ciutats del Camp dient que Tarragona és la serenitat; Reus, la inquietud, i Valls, l'equilibri. Per sota d'aquestes característiques diferencials hi ha aquell íntim arborament que és la llei de la comarca. Nosaltres, tarragonins, que tenim l'ànima partida entre la terra i la mar, sabem comprendre la gent de Valls i de Reus, i en alguns aspectes ens hi avenim més que amb els nostres propis conciutadans. Ens plauen, sobretot, la passió reusenca i el seny vallenc.