Abans de vuit hores del matí ja érem a Manacor

Autor: Joan Santamaria i Munné
Obra: Visions de Mallorca , 1955

Abans de vuit hores del matí ja érem a Manacor. El meu company ha estat molt amable, amb mi. Després de deixar la bicicleta a l'entrada de ca la Vila, ha volgut acompanyar-me a visitar els vestigis del palau de Jaume II, fundador de la ciutat, el pati dels dominics i les torres dels Anagistes i de les Puntes. Però tot això m'interessa molt poc, val a dir-ho. L'interessant per a mi són aquests carrers de Manacor, aquestes placetes clares i solitàries que fan una olor tan bona de clavells i llessamins, i aquests racons romàntics que de lla en lla trobeu enmig del garbuix de la ciutat, com uns oasis de silenci i de frescor.

Manacor té un cert secret que no sabeu descobrir, però que us entra al cor amb una fiblada molt dolça. Així com Palma és una ciutat riberenca i Inca una ciutat interior, Manacor participa d'una faisó molt curiosa d'aqueixes dues modalitats. És el mateix fenomen que ja vaig notar a Felanitx; una estranya barreja de centre agrícola i de port de mar, baldament aquesta estigui tan separada d'ambdós llocs. Altrament, el turisme tantost hi fa passada, per Manacor. Els viatgers gairebé no entren mai dins el clos d'aquesta ciutat tan interessant. Van de pressa, no volen perdre temps, puix que les Coves, que és l'únic que els recaria de no veure, estan a dotze o tretze quilòmetres més enllà de Manacor, a les engires de Porto-Cristo.

Tanmateix, no saben pas el que es perden. Que és bonic, Manacor! ¡Quin caràcter, quin glatiment més cordial tenen aquests carrers florits i esclatants de claredat! Això recorda molt certs barris de Sevilla i de Còrdova, ¿no és cert? Aquesta terra de Manacor i de Felanitx és l'Andalusia de Mallorca.