Ahir, primer diumenge de maig...

Autor: Joaquim Renart i Garcia
Obra: Diari 1918-1961 (III) (Volum III (1924-1926)) , 1998

3 de maig de 1926

 

Ahir, primer diumenge de maig, era la festa dels Jocs Florals tradicionals. No se'n feren oficialment, com és natural, però sí en família, a casa de l'Apel·les Mestres, ja que enguany era president del Consistori.

La gaia festa es va celebrar en la intimitat, a casa del poeta, amb la sola assistència dels senyors del Consell, el Jurat i els autors premiats. El senyor Apel·les me n'ha explicat tots els detalls.

Podrem dir, doncs, que aquella sala de casa de l'Apel·les que ens és tan volgut ha esdevingut història, seria deure del Consell posar-hi una placa que ho recordés. De Jocs Florals, al Saló de Llotja o al Palau de la Música Catalana n'hi ha hagut molts. A la llar íntima del poeta president potser hauran estat els únics. La mateixa reina de la festa, si hi ha perdut en solemnitat, queda compensada, en canvi, per l'originalitat de l'acte, tan nou i tan únic. No haurà rebut personalment l'homenatge del poble ni el batlle de la ciutat li haurà ofert el braç, però l'esperit catalanesc de tot el poble haurà estat amb ella dins la sala del passatge de Permanyer, llar del poeta.

Obtingué la flor natural el poeta Joan Arús, de Sabadell, qui nomenà reina de la festa sa gentil esposa. La viola i l'englantina les obtingué, com ja diguérem, mossèn Ramon Garriga, que ha conquerit, a la vegada, el mestratge en Gai Saber. El senyor Apel·les, en nomenar-lo mestre, li dóna l'abraçada reglamentària. Mossèn Garriga li féu un petó i l'Apel·les li respongué amb una clatellada amical que segellà una amistat duradora.