Al matí, en començar a clarejar el dia...

Autor: Ramon Violant i Simorra
Obra: Costums de la cria i de la matança del porc al Pallars Sobirà (Obra oberta 3) , 1981

Al matí, en començar a clarejar el dia, van a cridar el matador, a la mandonguera i als convidats. Quan ja són tots reunits a casa i asseguts al voltant del foc, aleshores fan pàlvera, consistint en menjar-se una bona llesca o crosta de pa ratllada, ben untada d'all i oli i per beure, aiguardent. Després d'haver menjat i begut, els de la casa van a cercar el porc al corral i el matador, mig de traïdor,  l'agafa amb el ganxo per sota del morro, i ajudant-se entre tots els homes, el posen sobre un pedrís per a degollar-lo. Els més forts i parents més propis, l'aguanten pel cap i per les potes de davant, els més fluixos el darrera i la mainada, la cua.

El matador li clava el ganivet al coll mentre la mandonguera aguanta el calder a sota per a tomar la sang, a l'ensems que la va remenant amb una llossa, per tal que no es prengue.

Després de degollat, el baixen al sòl i el matador li arrenca pèls del serrell de l'esquena, els quals són per ell, i quan ha passat la temporada de la matança se'ls ven. Després li fan foc a sobre amb argelagues, i quan s'ha cremat bé d'una banda el tomben de l'altra; quan ja està ben socarrat li raspen bé el pèl amb els ganivets de fulla de dalla, fins que queda ben pelat; fet això, el posen sobre un banc improvisat, posant una porta (que han tret de qualsevol altre lloc) recolzada en un pedrís, i, allí el renten bé amb aigua bullent, bo i fregant-li fort la pell amb una pedra tosca, tot tirant-li aquella; a més, l'acaben de pelar bé per tal que no quedi pèl a la corna amb uns ganivets llargs i molt esmolats. Actualment són molts els pobles que empren graelles, en les quals el degollen posant-lo sobre i el cremen per sota d'elles amb argelagues, i el renten i el freguen de la manera esmentada, sense tocar-lo d'allí.