Després del túnel del Carrer Nou...

Autor: Lluís Maria Todó i Vila
Obra: Els plaers ficticis , 1991

Després del túnel del Carrer Nou, van sortir a la Plaça del Doctor Robert, que es preparava pel gran mercat del diumenge.

El cel ja era de color de dia. A la plaça i als voltants es desplegava l'espectacle d'una activitat enèrgica que l'Eugeni no havia vist mai. Les dones més matineres esquitxaven les voreres amb aigua, i les escombraven mentre intercanviaven frases amb veu forta i to de broma. S'interpel·laven de banda a banda del carrer, i feien comentaris benhumorats sobre la fresca que encara feia, el temps que probablement faria, o com havien dormit.

Tot al voltant de la plaça, i al centre, es començaven a muntar les parades: de sabates, fruita i verdura, de cassetes, de conills i pollas­tres, de plats i olles, d'olives i pernils aragonesos.

Davant de les botigues i entre les parades hi havia camions esta­cionats, vells i rurals. Els transportistes anaven donant caixes de fruita i verdura als venedors, i aquests les entomaven i les col·locaven al davant de la parada. Acompanyaven l'esforç amb tot de crits, renecs i petites frases, com si això els facilités la feina.

Alguns bars, els que freqüentaven sobretot la gent del poble, ja eren oberts, i s'hi veien clients que prenien carajillos, tallats, o fins i tot entrepans i cerveses. En sortia una agradable fortor de cafè i de lleixiu mesclats, una olor estimulant, amb algunes vetes més desagradables de tabac negre o de puro dolent.