Durant l'estiu, els Bertrana, pare, mare i tres fillets...

Autor: Aurora Bertrana i Salazar
Obra: Memòries fins a 1935 , 1973

Durant l'estiu, els Bertrana, pare, mare i tres fillets, anàvem al mas Espriu, de l'Esparra, on solíem passar dos o tres mesos amb el bavi. La casa, que compartíem amb els masovers, era gran, molt antiga i ben situada. Davant la façana hi havia una placeta ombrejada i perfumada per dues velles í esponeroses acàcies. Des d'allí hom veia una ampla vall que davallava entre pujols i serradells devers la plana boscosa de Sils i de Maçanes. A l'estiu —mai no hi havia anat a l'hivern— el paisatge es componia d'una gran varietat de verds sota un horitzó espaiós amarat de llum.

Jo tenia el dormitori en els baixos de la casa: una cambra rústega amb espesses parets emblanquinades i granelludes sense altra obertura que una espitllera situada al capçal del llit. Per la banda de fora, l'espitllera era molt estreta, però per la part de dintre s'eixamplava formant prestatge. Jo hi deixava el candeler encès en anar a dormir, i també després d'haver-ne apagat l'espelma. [...]

 

Un altre esdeveniment important de l'estiu, a l'Esparra, era la pela del suro. Els peladors, en arribar al bosc, es construïen les cabanes que els servirien d'aixopluc durant tot el temps de la pela. S'hi feien el menjar i hi dormien.

El bavi marcava les alzines que s'havien de pelar. El pare fumava i xerrava amb els peladors; jo, al costat del pare, era tot ulls i orelles. Les alzines destinades a la pela duien dos grans solcs verticals, marcats al flanc, on els picadors destralejaven fins que l'escorça restava separada en dues meitats. Llavors hi introduïen el mànec de la destral i forcejaven fins que es desprenien de l'arbre. Tot l'alzinar cruixia i retrunyia, tot el sòl era escampat de pannes i els arbres pelats tenien un aspecte sinistre, com homes escorxats de viu en viu.

L'aspecte del campament resultava més confortable. Prop de les tendes s'escampaven els atuells de cuinar: el trespeus, l'olla de terra, la bóta de cuir, la cullera de fusta, el paquet de tabac, la capsa de llumins...