Han estat cinc anys d'un treball constant i copiós...

Autor: Ferran Soldevila i Zubiburu
Obra: Al llarg de la meva vida , 1972

B., 20 abril

Han estat cinc anys d'un treball constant i copiós; però, durant aquests dos darrers mesos, ha esdevingut febrós, obsessionant. A estones em pregunto com he pogut resistir-ho. Ha estat per a mi una nova prova de la gran resistència que tinc per al treball intel·lectual. Ho ha complicat tot el fet de no poder-me entendre jo, directament, amb la impremta. No han mancat alguns disgustos d'altra mena, com és ara la constatació que en... no sols ha recollit en el seu llibre recent un conjunt de ressonàncies de la meva obra inèdita —de la qual ha pogut disposar amb aquiescència meva, i això ho faria disculpable— sinó que n'ha afusellat el paràgraf final del capítol vint-i-dos. Ja havia observat un fenomen semblant en una ressenya d'una conferencia seva, i vaig pensar que no valia la pena de dir-li'n res; però no creia que la seva desaprensió anés tan lluny. Ara com ara, contra el seu costum, no m'ha enviat el llibre.

En Cambó ha volgut que la Historia de Catalunya aparegués per la Diada del llibre. No sé fins a quin punt és un encert.

 

B., 22 abril.

Pensava passar-me un mes sense tornar a posar les mans en la Història de Catalunya; però ara, alliberat del neguit, ¿haig de deixar escolar-se un temps preciós? No sabria pas fer-ho. He començat la darrera revisió del capítol vint-i-dos, primer del volum segon. Ara treballo amb calma i amb goig.

 

B., 23 abril.

Cap al tard he sortit. M'he pesat: 56.200. He augmentat sis-cents grams en una setmana. Havia baixat fins a 54,400, resultat del darrer esforç per fer la Història. Llibreria Catalònia. Molta gent. M'acosto a en López Llausàs. Em presenta com l'autor del dia. S'ha venut molt, malgrat la pluja. Candel amb noies de l'Institut Escola de Madrid. Conversa amb en Foix sobre la Re­vista de Catalunya.