La fira de l'Hostal del Vilar té l'encís propi...

Autor: Salvador Vilarrasa i Vall
Obra: La vida dels pastors , 1981

La fira de l'Hostal del Vilar té l'encís propi de les fires que es fan en plena naturalesa. La casa està situada part d'avall de la mateixa carenada on hi ha l'ermita dels Muns i la fira es fa en un lloc relativament planer al voltant de dita casa, des d'on es disfruta d'un bell panorama.

Són per allà de les nou o quarts de deu i es al fort d'arribar gent i bestiar. El pastor de l'altra escamot d'ovelles amb les quals abans d'arribar se n'hi havien barrejat algunes, ha fet pleta allà a prop i en poca estona les trien, quedant cada u amb les seves. Mentre tant l'amo va a buscar pa, llonganissa i la botella; s'asseuen a un marge vora les ovelles i tot reposant contemplen tranquils les peripècies dels que arriben. Goita, diuen quasi tots plegats, amo, pastor, el mosso i el noi: Ara arriben les de Pujampí, ara les de Portabella i successivament i a mida que van arribant, les de l'Aliguer, de les Muntades, Arenyes, Dacs, Arques, Roquer, Les Selles, Capdevila, Guixer, Llimós, etc. Això suposant que nostra gent són de la comarca de Les Llosses, com si fossin del Lluçanès, o altres llocs, anomenarien les cases de llurs pagesies. En veure que els pastors passen tots esverats i amb el front lluent, tot rient-se'n es diuen: Sembla que també els fan suar...

Puja una tocada de vaques i vedells; un brau s'escapa, al moment un gossàs pardo l'empaita i passant-li davant l'entreté a lladrucs i algun mossec al morro així que el brau acota el cap per tornar-s'hi a cotassades, mentre hi corren dos fornits pallardassos que donant-li unes quantes garrotades, l'ajusten amb els altres. Amb les corredisses han esverat una mula jove que amb treballs l'aguanten i a una colla de godais que separant-se de la truja s'han amagat per entre les mates, tenint els seus treballs, les dones que els menaven, per tornar-los arreplegar.