La negror anava estenent-se...

Autor: Josep Berga i Boada
Obra: De la cartera. Lectura popular

La negror anava estenent-se com si entréssim a la nit i ja queien algunes gotes, grosses com planxes de plom, que feien xap! al topar amb les pedres, igual que si fossin tirades per mans de bruixots; i per les prades i camps tot eren corregudes i crits d'amos i mossos i xiscles de les noies clamant al bestiar escampat arreu; les herbes altes i florides s'agemolien empeses pel vendaval —anunci de la tempestat que s'apropava— convertint amb sa furiosa empenta les prades en bassals d'ones verdes i revoltes surant-hi les flors marejades que, com perles colorades, sortissin del fons d'un mar irat.

Amb la paleta bruta encara de la nota blava, he fet una impressió de l'avanç d'aquell grop, però l'aigua i la pedra m'han tret de l'entusiasme i a tots los de la casa també dels camps i horts, refugiant-nos a dins cuita corrents perquè ja teníem lo ple del xàfec a sobre. Les dones s'han apressat, entre exclamacions i lloances a Déu i als Sants Patrons de la muntanya, a cremar feixos enters de llor beneit el dia del Ram i les fumeres desbocant-se per les xemeneies i finestres, tan oloroses com eren, contrastaven amb el bau de pedra i aigua que es respirava, donant aquell encens esperances que Déu s'apiadaria d'aquesta pobra gent no volent que la pedregada els destrossés, ni engrunés lo pa de l'any. —Ara que està tot a punt de ferro! —Los homes, hem engegat una descarga de vint-i-cinc trets amb les bales beneïdes que ha repercutit sota l'allau immensa de núvols i aigua com tro reptant els mals esperits i bruixes. i, afortunadament, ha sigut més la por que el mal, perquè s'ha partit al bell damunt de Pla-Traver, ha engolfat per darrere Mirelles i Puigsacalm, i per la banda de Collfred i Freixeneda, amb molt poca pedra, mentre davant o a travers l'espès enfilall d'aigua que queia podíem ovirar lo Puigsacalm martiritzat pels llamps que sobre son llom joguinejaven com focs follets entrevistos darrere una gasa de color de plom. [...]

 

És negra nit: en l'horitzó hi parpellegen los llamps com ulls de bruixots; llamps zigzejants, enlluernadors, deixen veure, enllà d'allà, estanyols que ha deixat l'aigua i pedra i brillen com ullassos de gatàs, vermells i verdosos enmig la gran fosca de l'abim, de lo que no es veu, però que s'endevina a la claror de les llanternades dels llampecs, anunciadors de calor per demà.