Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
L'any 1930, Salvador Dalí, arran del trencament de relacions amb el seu pare i atret pel paisatge de Portlligat, s'hi va instal·lar amb Gala. Van deixar París i amb els 20.000 francs francesos que el vescomte de Noailles va pagar per la pintura La vellesa de Guillem Tell, es van comprar la barraca de pescadors que hi tenia la Lídia Noguer. Hi varen començar una vida d'ascetisme i isolament que el mateix Dalí descriu en un dels textos que proposem llegir-hi. Podem continuar amb el que descriu les relacions que mantingueren amb Lídia i el text d'Eugeni d'Ors que tracta de com eren la cabana i els fills de la Lídia.
Ja de lluny estant distingíem la figura de Lídia la "Ben Plantada", vestida de negre i asseguda al llindar de la porta de casa nostra esperant que tornéssim. Quan ja hi érem a la vora, Lídia s'aixecà i ens vingué a rebre. Plorava. Vam entrar i ens confià que la vida amb els dos fills se li havia fet insuportable. Els seus fills ja no sortien a pescar; només parlaven de les seves mines de radi; es passaven gairebé tot el temps ajaçats damunt les màrfegues. De vegades ploraven; de vegades, víctimes d'uns atacs terribles, li pegaven. Ens va ensenyar, apartant-se els cabells blancs, una cicatriu que tenia al cap i ens deixà veure els blaus que li omplien el cos. Una setmana més tard, els seus dos fills foren enviats al manicomi de Girona. A les tardes, Lídia venia a casa a plorar. Portiligat estava molt sol. Un vent violent i persistent impedia als pescadors de sortir a mar i només els gats famolencs s'esmunyien al voltant de la nostra caseta. Ramón de Hermosa tossia sense parar i anava tan farcit de polls que li vaig prohibir que se'ns acostés. Lídia li duia les sobres cada tarda. La nostra minyona parlava amb ella mateixa inacabablement a la cuina. Un matí va pujar al terrat amb els pits nus i amb un barret tot estrany al cap, fet amb paper de diari i cordills. S'havia tornat boja i vam haver de buscar una altra minyona.
La meva por d'espantar-me ja s'havia convertit en una sola por molt precisa —la de tornar-me boig i morir-me! Un dels fills de Lídia es va morir de fam. Immediatament s'emparà de mi la temença de no poder-me empassar el menjar. Una nit va passar això: ja no podia engolir res. De nits, amb prou feines dormia, i durant les llargues hores de foscor el neguit no afluixava la seva tenalla ni un sol instant. De dies, sortia abjectament i m'asseia entre els pescadors que anaven a fer petar la xerrada en un indret arrecerat del vent i escalfat pel sol, fora de la tramuntana, que no disminuïa la seva violència desfermada. La conversa sobre els disgustos i les penalitats que eren la sort quotidiana dels pescadors aconseguia distreure'm una mica de la meva obsessió.
Els dos fills de Lídia posseïen una cabana miserable amb el sostre enfonsat, on guardaven els ormeigs. Aquesta cabana era en una petita badia, Portlligat, situada a quinze minuts de Cadaqués, a l'altra banda del cementiri. Portlligat és un dels indrets més àrids, minerals i planetaris de la terra. Els matins oferien una alegria salvatge i amarga, ferotgement analítica i estructural; els capvespres hi eren sovint morbosament tristos, i les oliveres, brillants i animades als matins, es metamorfosaven en un gris immòbil, plumbi. La brisa matutina dibuixa somriures de petites ones gojoses en les seves aigües; a la tarda, molt sovint, a causa dels illots que fan de Portlligat una mena de llac, l'aigua està tan tranquil·la que reflecteix els drames del cel crepuscular.
Altres indrets de Cadaqués: