Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
J. V. Foix va arribar el 1924 per primera vegada al Port de la Selva. L'acompanyava el seu amic Josep Maria Planella i s'estaven a l'hotel Comerç, del qual avui, tot i estar tancat, encara es llegeix el rètol. S'hi comprà una casa al carrer de la Unió, 90, on escriví entre d'altres Onze Nadals i un Cap d'Any (1960). A la façana hi ha dues pintures de Pere Tort i Roig (1917-2006), presentat per Foix a l'exposició col·lectiva a "Els Blaus" de Sarrià el 1946. Al primer pis hi havia el menjador, amb vistes al mar, una petita galeria amb gandules, la cuina i la seva habitació, amb el bany. Al segon pis, hi havia el dormitori de la serventa i el dels convidats amb un gran terrat. Era una casa d'estiu, austera com ho era ell. Hi podem llegir el poema que hi va escriure el 1956 dedicat a il·lustrar un dibuix de Josep Mompou. Aprofitant l'avinentesa d'un malentès insòlit, fa un fresc animadíssim de la vida del Port de la Selva. Podem complementar aquesta lectura amb dos fragments de memòria de Joan Triadú i Joan Brossa evocant els records de la seva estada al Port convidats per Foix.
EN JOSEP MOMPOU, EL PINTOR, M'HAVIA ENCOMANAT D'IL·LUSTRAR UNA NATURA MORTA. TOT PENSANT-HI, I EN TORNANT DEL PORT DE LA VALL CAP AL MEU ALBERG DE PORT DE REIG -BUFAVA EL MESTRAL I EL MAR S'ENCRESPAVA I ENFOSQUIA-, M'HAN ATURAT ELS FRIGOLA, DE CAÇÀ DE LA SELVA, M'HAN DIT «QUE ANAVEN A CAN CANET, EL LLIBRER DE FIGUERES, PERQUÈ ELS GUARDÉS UN DIARI QUE ELS HAVIEN ASSEGURAT QUE DUIA QUE JO M'HAVIA MORT». S'HO HAVIEN CREGUT. EN PREGUNTAR-LOS COM S'HO HAVIEN PRES, HAN RESPOST QUE HAVIEN COMENTAT ENTRE ELLS: -POBRE FOIX, POC EL VEUREM CAP MÉS ESTIU AL CAFÈ DE LA MARINA.
Cansat d'anar per vila
Jo si que torno al Port;
Allà ningú cavil·la:
Qui no pesca va a l'hort
Al cau de la Sibil·la
Fan córrer que soc mort.
Diuen que ho duu el diari
I ho ha llegit el bus;
Se'n fa creus el vicari
Que diu missa al Pertús:
Al mirall de l'armari
Ja em veig com un intrús.
Si passo per la Riba
Quan l'alga fa el seu bull,
El del cafè m'esquiva
I s'amaga el del trull;
Somric als de l'estiba,
I em guaiten de mal ull.
Plora el qui ferra l'ase
Tot fent renou pel sou
I l'airosa que es casa
Amb un bastaix de bou.
Me'n vaig de dret a casa
Que encalcinen de nou.
Passo, llarg, per la sala
Amb retaules bastards
I el que cullo a la cala
Pel ponentol de març;
Prenc l'escopeta amb bala
I salvo el bruc i l'arç.
Sé on la perdiu s'ajaça
I on vola, si s'escau;
No cal forfollar massa
Les mates de Puignau:
Qui té ull per la caça
Ben tost albira el cau.
D'un tret, dalt, a la coma,
Abato un perdigot;
O de pèl o de ploma
Ço que hec ho enfunyo al pot:
No em cal fer el Dret, a Roma,
Per enxarxar un peixot.
Amb caça i pesca forta
Tothom atia el foc,
L'hostal m'obre la porta,
I gairebé els commoc:
-Us porto, per al coc,
Una natura morta.
En Foix és propietari d'una caseta de planta i dos pisos, servit per la seva minyona històrica, la Gaudiosa, i per una nena d'un pescador que li fa de cambrera. El pescador té una barca amb motor i el porta a banyar-se als afores o a passeig. La casa està parada a gust d'ell, amb totes les comoditats. També té, naturalment, pintures i mobles moderns. Té una terrassa coberta al primer pis i un terrat davant del mar. Vam sopar, tot i que els Oriol patien perquè a les deu encara havíem de començar i ens esperava una hora de camí fins al Mas. No sabien, allà, que havien anat a Figueres a buscar-me però res més. En Foix em volia fer quedar una setmana. Els Oriol em volien dur a Cadaqués. Per fi quedàrem que el dimecres a les vuit ens trobaríem a Figueres. Se'n van anar a quarts de dotze. En Foix i jo vam anar a veure el moll, a seure en un dels bars que hi ha vora l'aigua. No feia gens de vent. Només se sentien algunes barques a l'encesa. Després, des del llit, amb la finestra oberta, veia tot el cel i sentia els rems. Em vaig llevar a les vuit. Abans d'esmorzar vam sortir a passeig a veure com hissaven la xarxa. A migdia vam sortir del golf amb la barca fins a una platja veïna i vam remolcar un balandre que tenia el motor espatllat.
Foix va convidar un estiu al Port de la Selva només els pintors de Dau al Set. L'any següent em va convidar a mi sol. I ells em van advertir d'algunos de les coses rares que passaven. Per exemple, em van recomanar: «Quan et cridi per despertar-te, fes veure que no l'has sentit i veuràs què passa.» En efecte, ell s'acostava de puntetes per un corredor fins a la meva porta i trucava; acte seguit corria i se n'anava allà mateix d'on havia sortit. Si jo callava, però, ell creia que no l'havia sentit i repetia la mateixa comèdia. En canvi, si jo cridava: «Ja va», ell replicava: «Ja et pots llevar.» Després baixava al menjador per esmorzar, moment que ell aprofitava per parlar de filosofia grega i del Mediterrani. Obria la finestra i sentenciava que la llum mediterrània «es una llum sublim i jo quan veig el Mediterrani m'oblido de tot, com quan faig poesia; jo no m'hi vull posar mai i tracto de ser un esperit alliberat com la llum d'aquesta Mediterrània». Després, anàvem a la platja, malgrat que no m'agradava gens; tenia una barca i volia fer cada matí un passeig pel mar. Aleshores canviava: tan aviat com posava els peus a la platja, em deia: «Escolta, Brossa, quants sucres t'han posat? Perquè si a tu t'ha donat dos terrossos, a mi, només un. Aquesta dona...» Vull dir que només parlava d'assumptes ben prosaics i interessats; per exemple, discutia amb el mariner sobre els litres de benzina que havia gastat amb la barca. Li agradava de portar el timó; tan bon punt descobria una onada, cridava immediatament al mariner, espantat, i li demanava: «Què faig, què faig?» I el mariner, tranquil, li manava: «Tiri a la dreta...» Però així que tornava a posar els peus a casa, es transformava tot seguit en el pur intel·lectual.
Altres indrets de Port de la Selva: