Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Cap Gros el podríem qualificar com a "mirador de Palamós", ja que les vistes des d'aquest punt són magnífiques. Arribats a dalt del cap, es poden contemplar les illes Formigues, Castell i tota la Fosca. De baixada, al final del camí, hi ha la cala de sa Tamardia, també de còdols. Les pites o atzavares poblen els seus penyassegats (àgave americana), sobretot al sector més proper a Cala Margarida. Les pites o atzavares són plantes que no s'hi troben per casualitat ja que antigament de les seves fibres es feien unes cordes i caps d'embarcacions molt ressistents. Un fragment descriptiu de Josep Pla ens acosta al lloc i, tenint a la vista les Formigues, un passatge de la Crònica de Ramon Muntaner ens refresacarà el cèlebre episodi bèl·lic de l'almirall Roger de Llúria.
I com lo lleny armat fou partit de Barcelona, En Ramon Marquet i En Berenguer Maiol feren recollir tothom, i armaren setze galeres que hi havia adobades. I lo lleny armat trobà l'almirall en la mar; i con l'almirall hagué vista la lletra d'En Ramon Marquet i d'En Berenguer Maiol, ell féu la via del cap d'Aiguafreda; i de nit ell pres terra a les Formigues, i aquí ell donà part a la nit. I hagué ordenat amb totes les sues galeres que cascuna galera tengués tres fanals aparellats: un a proa, altre al mig i altre a popa, per ço com, si les galeres del rei de França venien de nits, que tantost los fanals fossen encesos, per ço que coneguessen les sues galeres, i que los enemics se pensassen que en cascun fanal hagués una galera. E per aquesta provisió que l'almirall féu, se guanyà tot lo fet, que així com ell ho pensà, així esdevenc.
I com fou pres de jorn, l'estol del rei de França passava amb lo faró davant, i tantost com l'almirall lo veié venir, féu armar la gent; i encontinent ell tramès dos llenys armats per descobrir, i tantost tornaren i armaren, i dixeren a l'almirall que tot l'estol del rei de França era. I l'almirall féu la llur via, i mès-se entre la terra i ells; i com fou amb ells, a colp los fanals foren encesos, i van ferir en ells. I aquí veérets llances i dards volar i ballesters en taula jugar. Què us diré? Que abans que fos jorn, l'almirall los hagué desbaratats, i n'hagué cinquanta-quatre galeres, i quinze que en feriren en terra, de pisans, i setze de genoveses qui es n'anaven ja defora ensems, per paor d'açò; i no esperaren res, mas que feren la via de la mar i anaren-se'n en llur terra. I com fou jorn, l'almirall reconec les galeres i hagué vist que en terra n'havia quinze qui eren de pisans, i foren-se esfondrades en terra; i els galiots de l'almirall tragueren-ne tota la roba, i mete-ren-hi foc.
En tota aquesta costa fins a la Cala Margarida, que és la cala contigua, a garbí, de Cap Gros, hi ha moltes barraques d'aficionats a la pesca que són utilitzades els diumenges per anar-hi a fer l'arròs. Cap Gros, com el seu nom indica, és una enorme formació geològica: sembla un grandiós llom d'elefant que s'immergeix a la mar amb un aire pesat i bonas, una indiferència monstruosa. Al seu litoral hi ha una cova d'interès merament geològic, que justifica unes hores d'excursió estiuenca.
Altres indrets de Palamós: