Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Conegut també com carrer de la Plateria. Uneix la Plaça de l'Àngel amb la de Santa Maria. Antigament fou conegut per altres diversos noms: Arenes (perquè ocupava l'arenal que duia a la platja; del mar (per estar fora muralla) i un cop acabada Santa Maria del Mar va adoptar el nom de l'església. Primitivament hi habitaven els jueus, hàbils argenters, que amb els segles s'anaren integrant a la ciutat intramurs. En qualsevol punt del carrer, però especialment en els arcs d'entrada dels carrers Rossic, Brossoll i Grunyí que donen accés al barri medieval podem llegir: una nota de dietari del Baró de Maldà que narra un robatori efectuat en aquest carrer; una prosa d'Emili Vilanova que minuciosament els costums dels joiers quan tanquen els obradors i el carrer perd brillantor; un poema de Jacint Verdaguer mig rondalla que explica l'habilitat del joier Orfila venent cabells d'or de la seva filla; i, finalment, la lletra d'un cuplet de Joan Misterio, pseudònim de Joan Casas i Vila, que canta la trobada amorosa de la protagonista amb una argentí de l'Argenteria.
Dia 1 de març [1807]. A les quatre de la matinada ha succeït un ben fatal lance a dos germans Vinyoles en l'Argenteria, d'haver vist los aparadors o mostradors d'or, plata i pedres sense les alhajas dintre. [...] Esta botiga queda al costat d'un cinter i corretger a la part de casa del senyor Laforja. I qui en sap a on pararan [los lladres]. Lo cert és que n'hi ha molts, i quadrilles de lladres a fora; i sa guarida, en la muntanya de Sant Pere Màrtir. [... ] Un dels malvats caps d'eixos lladres és un tal Bosc, d'Esplugues, que tenen consternada la gent de bé d'aquells terrenos i pobles d'Esplugues, Sant Feliu, Molins de Rei, Hospitalet, amb les cases de pagesos, fent mèrits per la campana uns en la forca, des de la presó, i altres tocar-los fort l'esquena passant Bòria avall i imprimir-se'ls en la Plaça Nova amb foc la marca de la ciutat. I com segons aquell aforisme del doctor Carlos Amat que diu "Mal obrar no pot durar", [...] així arrencar de la terra a tot est agram i canyota.
Competència (Fragment)
Del carrer de l'Argenteria es pot dir que perd lo brill cada vespre.
Entre vuit i nou los argenters surten de la rebotiga o, deixant lo diari de la tarda, s'aixequen del tamboret de darrera el taulell, on, bo i assentats, han fet les vendes cap a cap amb los compradors, se dirigeixen a la porta, apaguen los llums de fora, i tot seguit, sols o ajudats de la criada, apoien l'esquena en lo sòcol de l'aparador, acotant-se com aquell que fa una cortesia ridícula, empenyen i fan recular l'armatosta, amb gran fressa de les soguilles, bergansins i presentalles de plata que representen tosques fraccions de persona, com ulls, peus i mans, i tots se posen a giravoltar com si estessen cansats de fer lo serio durant lo dia, aguantant-se tiessos i immòbils per respecte als miradors i curiosos.
Una mà pràctica s'introdueix dins de l'aparador, abat en un no-res les tapadores dels estotjos, i tantes riqueses de pedreria brilladora queden a les fosques, i qui deu sapiguer si allí dins, aprofitant les escletxes, només que pel seu recreo, guspiregen aquell centelleig de colors que de dia robaren a la llum...
La criada trau la forqueta d'un recó i, prenent punteria exacta, li fa tombar ganxos i caure llebes; los plafons simètrics, amb tapisseries de paper d'or i vellut, se pleguen dislocats a dins de les botigues, i fan reflexionar en la humana mesquinesa los bastiments de fusta blanca amb trenyines que maten los ànguls, i els draps polvosos que ensenyen pel folro tota la supèrbia d'aquell luxo asiàtic-barceloní.
Se tanquen finalment les portes; una llum morteïna queda vetllant les alhages; i els argenters, amb l'ànimo tranquil i l'apetit despert, s'assenten a taula, prenen la sopeta de farigola, amaneixen l'enciam, i seguidament van sortint altres viandes, segons los cabals de cadascú o la gana que fomenten, que això ja no entro a explicar-ho per referir-se a les sagrades interioritats de la vida de família, que ningú deu tenir atreviment per a publicar-les.
Lo Filador d'or
A en Joaquim Cabot i Rovira
N'hi ha un argenter
a l'Argenteria,
de tant filar or
li diuen Orfila.
Lo fila tan prim
que tot just s'obira,
n'apar un cabell
del front d'una nina.
Lo filador d'or
diu que en té una filla;
que és un pom de flors,
no cal que us ho diga.
Fila l'or com ell
i la plata fina,
retalla brillants
i perles enfila.
Qui s'hi casarà
pot plantar botiga.
No es casa ella, no,
que es fa caputxina
lo primer dijous
de Pasqua florida.
Quan vora l'altar
son cabell deslliga,
n'apar un riu d'or
que surt de la riba,
o un camp de forment
que la falç inclina.
Son pare que el perd
recull les espigues,
i trist i solet
torna a la botiga
la garba de rulls
que al matí n'eixia.
N'hi ha un argenter
a l'Argenteria,
de tant filar or
li diuen Orfila.
Mes, ai!, pel veïnat
no falta qui diga
que ven per fils d'or
cabells de sa filla.
El carrer de l'Argenteria, no gaire ample, tot de botigues exposant joies d'or i de plata, amb els mostradors disposats un vora l'altre, com una exposició de filigranes, el cau dels xuetes, una raça dissortada. «Perquè, tanmateix —li assegurava l'àvia quan ella era només una nina—, no son com els altres. I, a més, mai no esperis, sobretot en divendres, res de bo d'un xueta.»
L'anell que na Clàudia va perdre era el resultat de tot un trajecte, potser la peça quasi última de la història dels xuetes dedicats a l'art. O, almenys, la més perfecta. Com si l'orfebre s'hagués esforçat durant mitja vida per abocar en l'elaboració de la joia, no només la pròpia habilitat, aquella capacitat de crear bellesa que li espurnejava a la punta dels dits, sinó també tot el que una llarga corrua d'homes de la seva família havia après, molt abans fins i tot de la seva naixença, el llegat que li trameteren i que ell rebé com si fos un do. Una joia sorgida del silenci, feta amb lentitud, delicadíssima. Quan na Clàudia la veié per primer cop, va pensar que era un privilegi poder contemplar-la, perquè tenia la lluminositat introbable de la perfecció.
Altres indrets de Barcelona: