Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
El Palau Maldà és un edifici construït pels Cortada al segle XVII entre els carrers del Pi i de Perot lo Lladre. Té planta baixa i dos pisos. Pertangué als barons de Maldà i Maldanell, entre els quals figura l'escriptor Rafael d'Amat i de Cortada (Barcelona,1746-1819), més conegut com a baró de Maldà, que hi vivia i escrigué allí el seu monumental Calaix de sastre. El segle XIX, a través d'enllaços matrimonials, passà a mans dels marquesos de Castellbell. Després de la Guerra Civil espanyola es dedicà a cinema, galeries comercials i habitatges. Del dietari del baró de Maldà podem llegir diferents fragments que fan referència a fets viscuts del Palau estant.
Una música oïm en totes les nits d'una bandúrria, no sé si d'en García, criat, a no lacaio, dels senyors de casa Castellarnau, davant de casa Cortada, en lo carrer del Pi; tenint-nos a tots ben cansades les orelles en certa cançó de totes les nits puntejant la bandúrria, que, a haver-hi per aquí algun lloro o cotorra, la sabria cantar. I a penes varia amb altre cant i toc de bandúrria, penso, que el tal García sempre torna amb la mateixa. Lo tal és castellà i canta a la castellana.
Dia 8 d'agost [1804]. En esta tarda, a sis hores, ha succeït un terratrèmol; no vull dir terremoto ni llamp i tro del cel sobre casa Cortada en lo carrer del Pi [...], sí que d'un homenot que guiava una carreta plena de fustes, armaris i armari com de gran prestatge de llibres, tot vell i mig consumit, que amb lo gran balanç de tanta faràndula com hi havia, cabalment davant del balcó de mon aposento —malhaja tantes carretes, que no para lo ruido en tot lo dia—, s'ha trabucada amb tot l'embalum a la vora de la paret de casa Cortada, i lo cavall a terra, espatllada la barana de la carreta de la part caiguda al bordell tot, espeternegant-se lo cavallot; i encara mira de com lo mosso no ha llançat més d'una dotzena de llamps i ires de Déu. [... ] I gràcies a Déu que no ha succeït cap desgràcia a algú, havent vingut a molt poc que no xafàs i matàs lo gran pes, carreta i animal, al Josep, sotacotxero de casa. Com la caritat nos obliga a tots a ajudar al pròxim en tot treball que es tròbie, aixís lo bon Josep ha ajudat a 1'home a tràurer-lo del tripajoc i, amb ajuda del carreter i un xicot, alçar la carreta caiguda i después tornar-la a farcir de tot aquell fustam. I, atordit lo carreter, sempre ha callat, ni pegat al cavall com altres bàrbaros i renegadors de Déu i dels sants, no sé si també de Maria Santíssima, que no són pocs en nostra Catalunya.
Altres indrets de Barcelona: