Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Seguint carrer Alfons I enllà arribarem al passeig Deu d'Abril, on ara es celebra el mercat setmanal, abans es feia a la plaça Major o de Cabrinetty. De l'antic convent de Sant Domènec, fundat el 1290 i que estigué en actiu fins a la desamortització de 1835, en subsisteixen la portalada gòtica i una part del claustre, destruït durant l'ocupació napoleònica. Restaurada, a partir del 1983 acull entre d'altres dependències l'Arxiu Històric Comarcal de la Cerdanya. A l'interior de l'església es conserven unes interessants pintures murals gòtiques.
És un bon lloc, gràcies a la memòria de Jaume Bragulat, per evocar la història del convent i els preus dels productes bàsics i els sous que es cobraven en altres èpoques: tot una lliçó d'economia!
De l'antic convent de Sant Domènec subsistia, només, la interessant façana gòtica de l'església –si bé sense les imatges, que inicialment hi figuraven–, ja que l'esvelt campanar que en formava part fou enderrocat l'any 1868 a fi d'aprofitar les seves pedres per a construir les voreres dels carrers de la Vila. També es derruí, aleshores, el claustre, del qual a penes resten referències. L'edifici del convent pròpiament dit fou convertit en caserna militar, fins a l'any 1895, en què el regiment que hi havia de guarnició fou enviat a Cuba, per la guerra que s'hi sostenia, i no retornà en finalitzar aquesta. I quant a l'església, perduda al culte, en cotxeres i magatzems municipals, excepció feta de les naus de la dreta, que s'aprofitaren per a edificar-hi les dependències del Jutjat de la 1a. Instància i la presó.
I ja que parlem de curiositats, permeteu-nos de transcriure els preus que regien al mercat de Puigcerdà al començ de 190: blat, 26 pessetes la càrrega, o 145 litres; civada, 20 pessetes la càrrega; ordi, 16 pessetes la càrrega; patates, 12 pessetes la càrrega; ous, una pesseta la dotzena; xai, 1,75 pessetes el quilo; vedella, 1,50 pessetes el quilo; porc fresc, 2,50 pessetes el quilo, porc sec, 2 pessetes el quilo.
Aquests preus són sorprenentment baixos, a primera vista, però ja no ho són tant si recordem que el jornal d'un obrer, treballant un promig de 10/11 hores, oscil·lava entre 7 i 11 rals. Això explica que moltes famílies obreres s'havien d'ajudar sembrant un hort, el qui el tenia, o bé un tros (1/4 de jornal de terra) del Prat de Pallarols o de cal Cònsol, que els homes menaven a hores perdudes, que no en tenien pas gaires. Amb això, el migrat jornal i el porc que criava la mestressa, juntament amb algun conill i gallines, vivien, més malament que bé.
Altres indrets de Puigcerdà: