Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
El volcà de Montsacopa es troba envoltat per la trama urbana d'Olot, alineat entre els volcans de la Garrinada i de Montolivet, damunt de la mateixa fractura. Al costat del cràter hi ha l'ermita de Sant Francesc, construïda el segle XVII, per això també se'l coneix com de Sant Francesc. Durant l'ocupació francesa de 1812 es va emmurallar i s'hi van construir les dues torres de defensa que encara es conserven. Va entrar en activitat fa uns 100.000 anys i el cràter arrodonit és fruit d'una erupció estromboliana poc explosiva primer i d'una de més explosiva (freatomagmàtica) després. És un cas únic al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa perquè no està deformat per cap colada de lava al final del període d'activitat. Les grederes que hi ha al vessant sud-oest es van tancar als anys seixanta.
A qualsevol punt del cràter, si pot ser tenint a la vista la ciutat podem llegir el sonet que forma part de la tercera secció del poema que li dedicà Manuel Ribot i Serra (Sabadell, 1859-1925). Tenint al davant el paisatge olotí podem servir-nos d'una prosa de Carles Bosch de la Trinxeria a qui l'amic Josep Berga i Boix li anà descobrint els topants olotins des d'aquesta miranda. Seguirem les lectures amb un text de Santiago Rusiñol que elogia la simbiosi de la realitat cromàtica que ell va descobrir contemplant-lo amb les pintures de Joaquim Vayreda. Podem cloure les lectures amb una nota de dietari de Marià Manent en què rememora la visita a aquest volcà de Sant Francesc i un poema de Rosa Sacrest (Olot, 1906-1994).
Records d'Olot
II
Les fonts
Murmurant cants d'amor i d'alegria
brollen arreu gentils i joguinoses,
convidant amb ses aigües sanitoses
als llassats de ciutat que ací fan via.
S'escampen en cent còrrecs nit i dia
brodant randes d'escumes blanquinoses,
portant la vida al camp, on amoroses
fruites i flors esclaten d'ufania.
Amb les fonts de Sant Roc alegres breguen
la Moixina i Les Tries com germanes,
i sa frescor i sa puresa entreguen
de joia plenes a les gents ufanes
que al caient de la tarda allà s'apleguen
per veure morir el sol ballant sardanes.
N'aprofitàrem per a pujar a Montsacopa, talaia que domina tota la comarca d'Olot i vall de Bianya. Montsacopa és lo cràter de més a prop de la vila i un i dels més interessants; sembla un colossal fornell de carbó, consumit i apagat com si fos d'ahir. Tot ell és compost de cendra, lava esmenussada, escòries, basalt, pedra tosca, arenisca negra, fina com carbonissa, que s'extrau per a barrejar al morter. Al cim del con s'hi veu encara el cràter o xemeneia d'erupció, on baixàrem. Dins lo cràter mig cegat, d'uns 200 metres de diàmetre hi ha un camp de sègol que enamora, i lo singular és que no hi ha terrer, tot són escòries i tosques esmussades; però l'arrel del gra furga a través d'eix detritus volcànic i sap trobar l'aliment que li convé. Tota la comarca d'Olot conté eixa arenisca roja negrenca, terra cremada que dóna una fertilitat pasmosa, on s'hi veuen les palles de sègol de dos metres d'alçada.
Des del cim de Montsacopa ens miràvem amb bona ullera tota la cordillera espadada que enclou les rialleres valls olotines, muntanyes emboscades de dalt a baix d'un verd d'esmaragda. No s'hi veuen xaragalls ni xalades com en l'alta serra fronterissa, produïts per l'arranc de la gleva i artigues. Pertot se veu aquell verd peculiar de la campinya i muntanya d'Olot, que nostres amics en Vayreda i en Berga han sabut reproduir tan bé en llurs paisatges. [...]
Allà, vers Ponent, distingim molt bé l'atrevida cascata de gran altura, lo Salt del Sallent, que em proposava de visitar sense la maleïda pluja. En Berga me deia: «Lo Salt de Sallent té 200 metres d'altura; 100 metres lo salt principal, i 100 metres lo començament i l'acabament del mateix. És un salt horrorós, que en temps normal amb prou feina hi baixa aigua; però que en dies de pluges, la cascata es veuria des del castell de Torroella de Montgrí, a simple vista, sense ulleres, si fos possible veure la muntanya. Les vessants que alimenten la cascata vénen d'una petita comarca anomenada Pla-Travé, casa propietat del Marqués de Vallgornera, i tenen origen en la mateixa vall, en lo rost anomenat Coll de Ciuret. Lo terreno és calcinal, de vegetació frondosa, roures, alzines, ginebres, i lo que abunda més són fajoses. És impossible descriure los cingles sense veure'ls, puix no es poden comparar amb altres que jo en sàpiga. N'hi ha un a la part de Migdia, de Santa Magdalena, que aproximadament té un kilòmetre de llargària, no ben vertical, però poc se'n falta. Enmig del cingle hi ha una capella: la Mare de Déu de les Olletes. Tot això mereix una excursió formal, un poc pesada, però admirable, que la farem, si a Déu plau, l'any vinent, si vostè hi vol venir pel juny».
Lo Salt de Sallent i cingles del Grau i Santa Magdalena, són unes de les meravelles de nostres muntanyes catalanes. Faré tot lo possible, amic Berga, d'anar l'any vinent amb vostè a visitar eix país escabrós, que conté tant de belles horreurs. [...]
Des de nostre observatori de Montsacopa, seguia amb la ullera, les altes crestes que formen lo quadrilàter de la conca del Fluvià. Vers los alts Pirineus, los cims d'Ull de Ter, Bassibés, Gra de Fajol, Pla de Campmagre, Costabona, Coll d'Ares, tota la carena fronterissa coberta de neu; los cingles espadats de Talaixà i de St. Aniol, lo puig atrevit, aislat de Bassegoda, rodejat de cingleres. Lo cel s'havia ennuvolat, eren les onze; no tardà a caure algunes gotes; baixàrem de pressa cap a la vila.
Un estiu, mogut per aquest desig, vaig encaminar-me a Olot. Vaig pujar per Sant Joan de les Abadesses, vaig passar les serralades feréstegues que donen tipo a les altes muntanyes catalanes, i al ser al retorn de l'esquena, allà al lluny, mirant un fondo limitat per altes serres com rompiments de teatres, la gran planura d'Olot, nova per a mi, se'm va aparèixer com si l'hagués coneguda. Allí, al peu del fons de tot, roques negroses aixoplugant cases rossenques, arrecerades sota dels arbres; més a prop, camps vermellosos, resseguits, plec per plec, per les ratlles de l'arada; taques verdoses de roures, salzeredes acotxant els rierals, turons volcànics; i pertot, pels fondos, pels torrents, per les bagues i pels lloms, la flor blanca del fajol, oberta, tendra i flexible, aplanant-se sota el vent, gronxant-se, tremolant com vies de nervis i omplint tota la plana d'una nevada olorosa. Tot ho recordava ja: eren els núvols, les boires, les terres dels quadros que havia vist a Can Parés, i no sé perquè tota aquella ampla hermosura va semblar-me que era cosa d'en Vayreda, que allò era seu, que era vedat als altres, que era pla d'on ne collia emocions i en repartia obres d'art, que aquella terra frondosa sols dava paisatge per fruit i que l'ànima de la plana era l'artista, xuclant, com la papallona, colors de pertot arreu, i desfent-los en essència per als seus quadros.
7 gener [1920]. Sóc a Olot. Al matí he passejat llargament en la neu. He pres el camí de Sant Francesc, muntanyola que fou un volcà: al cim, vora el cràter, hi ha una ermita. He passat davant del cementiri i he mirat pel finestronet de la porta. L'avinguda central és cenyida d'arbustos ben retallats, d'una verdor fosca: a la part alta blanqueja la neu. Els xiprers duien enflocaments generosos. Els desmais inclinaven una blancor trencadissa.
Ara sí que la ciutat sembla nòrdica. No hi ha gaire gruix de neu, i són bells els dibuixos de les teulades. Al fons les muntanyes, alguna amb múltiples feixes, que subratlla la neu. He vist un paller darrera una masia, tot florit de blancor, com amb flors arraïmades. Entre la neu, la palla era ben be d'or, i semblava tèbia: mai com avui la palla m'havia semblat un or indubitable. He arribat al cim, trepitjant la flonjor freda. Damunt Olot flota una boira lletosa i les valls de l'altre vessant són magnifiques. A mig aire de les muntanyes, esfumant els nòrdics agrupaments de faigs, flota també una llenca de boira, però més tènue i blava. S'ha asserenat. A primera hora de la tarda he passejat i m'he assegut vora el riu, en el sol tebi. La neu es fon i sembla més pura. Les soques dels plàtans tenen franges mullades, d'un verd lluent d'aquarel·la. Passen pel pont carretes amb llenya, tirades per bous amb ritme arcaic, majestuós.
Boira
Vuit batallades van caient, sonores,
de la veïna església en l'ample espai,
dia que neixes, sembla que ja mores,
de dies núvols no en voldria mai.
Des del meu mas, Olot als peus albiro
de boira embolcat en un dens vel.
El cel és gris i si la terra miro
trista em sembla la terra i trist el cel.
Un raig de sol aquella boira afina.
Diu un pagès: el sol ja sortirà!
Si s'aprima del cel la teranyina
tindrem bon temps, oidà!
Tindrem bon temps. Un raig de sol espia
i a poc a poc la boira s'ha esquinçat
i surt esplendorós l'astre del dia
il·luminant del mas el gran teulat.
Els dos ocells que enfredorits hi nien
com s'han enriolat.
Altres indrets de Olot: