Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Entre les capelles desant narcís i els Quatre Màrtirs, damunt l'entrada de la sagristia es troba el sarcòfag de Ramon Berenguer II Cap d'Estopa, construït per Guillem Morell per encàrrec de Pere III el Cerimoniós. El comte va ser assassinat pel seu germà Berenguer Ramon, el 1082, als boscos d'Hostalric, mentre viatjava de Barcelona cap a Girona. A tocar, hi ha el d'Ermessenda de Carcassona, muller de Ramon Borrell, obra del mateix Morell, en el sepulcre hi ha els pals vermells sobre fons daurat, la representació més antiga que coneix de l'escut comtal de Barcelona.
La mort del comte es va tornar llegendària de tal manera que Joan Amades va poder recollir-ne diferents versions per mitjà de la tradició oral. Proposem de llegir-ne una part d'una de les recollides a Barcelona. A la tomba, també hi fa referència un poema de Pere Ribot i un text de Narcís Comadira en una descripció molt cenyida dels interiors de la catedral.
Cap d'Estopa
Damunt la porta de la sagristia
—relíquia d'història d'un dia—
veig l'urna de les cendres de Berenguer segon,
el Cap d'Estopa.
L'urna, dirie's, és com una copa
que serva la fi tràgica del comte. Hi ha un pregon
silenci que respira pregària i amor.
Caigué sota els seus peus, mor de dolor, l'astor.
Només entrar a la girola, un al costat de l'evangeli i l'altre al costat de l'epístola, hi ha dos sepulcres penjats a la paret. El del comte Berenguer Ramon I, Cap d'Estopa, i el de la seva dona, la comtessa Mafalda. Dues peces precioses d'alabastre, amb dues figures jacents, una a cada sepulcre, d'una concisió i una força exemplars. Doncs bé, com que el sepulcre de la comtessa estava penjat massa amunt i no es podia veure bé la figura, n'han tret l'estàtua jacent, amb la qual cosa el sepulcre ha quedat mutilat i sense sentit, i l'han posada en exhibió sobre un vidre fumat en una capella lateral fins fa cop ocupada pel retaule de santa Elena. L'esperit d'antiquari i la moda decorativa han entrat a la catedral i no han dubtat a desvirtuar el sepulcre i a canonitzar una senyora que, potser, de santa no en tenia res.
Altres indrets de Girona: