Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
A 305 metres sobre el nivell de la mar, la font de Randa és de mina o qanat (conducció d'origen andalusí), amb una galeria de 48 metres i amb un pou d'aireig a 25 metres de la boca de la mina. L'aigua prové dels puigs de Randa i de Son Reus i aboca el seu cabal en uns abeuradors que es comuniquen amb uns rentadors públics coberts amb una porxada sustentada per tres arcs de mig punt. L'aigua sobrant és conduïda per una sèquia cap a Llucmajor. En qualsevol punt de la font, situada al marge de la carretera de Cura i en un lloc molt tranquil podem de servir-nos com a lectura del poema que li dedicà Maria Antònia Salvà; d'un fragment de les memòries de Gabriel Janer i Manila en què reflexiona sobre el valor de la literatura de tradició oral, servint-se de tastos de rondalles d'Alcover sobre Randa i, finalment, d'un poema de Josep Lluís Aguiló, que és una reflexió actual sobre el tema dels jueues mallorquins, els xuetes, i en què es refereix també a supòsit llegendari de les tres columnes que sustenten l'illa.
Oh font de Randa!
Oh font de Randa amb molsa i penjarelles
que eres el més poètic dels recons
quan les randines joves i les velles
baixant la rustiquesa dels graons
anaven a omplir els gerricons
del clar tresor d'aquelles aigües belles!
Al caire de la pobra graonada
un grop en el rocal feria l'ull
i el poble deia que era la petjada
que hi va deixar, en vida, Ramon Llull.
Xiprers ara aterrats, polls centenaris,
no hi és ja vostra fulla tremolant
banderejant amb falaguers desvaris
que encomanàreu als meus jorns d'infant.
Oh Randa d'altre temps! No em veig despresa
d'aquell encís de ma primera edat,
i en parlar-me qualcú de ta bellesa,
d'enyor sent el meu cor ennuegat.
Oh font avui damnada
a córrer soterrada,
som l'au assedegada,
que mai no en pren conhort.
Quin dol deixa ton buit al meu record!
El paisatge transita per la veu que reconta les velles històries, alhora que desperta l'eco de les emocions, la sensualitat dels espais —boscos, roques, garrigues, fontanelles, muntanyes— vinculats a les primeres experiències literàries. Aquesta relació màgica del nin amb el seu entorn per mitjà de les contances que li arriben a través del relat oral és essencialment humanitzadora. I a través d'elles participa dels mateixos sentiments que suscitaren a uns altres nins, en un altre temps. D'aquesta manera s'estableix un lligam entre les diverses generacions que han habitat un mateix espai: els uneix el vincle que sorgeix de la imaginació, l'experiència del meravellós que arrenca de la terra, a vegades copiosa, d'altres avara.
A les contrades de Randa abunden les històries de misteri: un magma de llegendes i faules que participen en la construcció d'un espai que esdevé màgic, com el que segueix a les paraules amb què iniciam els contes antics: «Això era i no era...». Doncs aquelles coses que alhora eren i no eren són les que més ens atreuen. Sabem que aquesta és una terra de gegants i bruixes. Diuen que «un gegantàs disforjo se'n venia d'Alger una vegada amb una senalla de terra dalt es cap», era tan gros que l'hagueren de posar dins dues barques, un peu en cada una. Devers Cabrera, cada barca va prendre per son vent, el gegant trabucà la senalla i es formà el puig de Randa. Potser d'aquesta contança deriva una endevinalla que ens proposaven als al·lots del meu temps, com si fos una pregunta d'un test d'intel·ligència. «En quantes senalles podries endur-te el puig de Randa?», preguntaven. I la resposta: «En una que hi cabés tot». En un altre lloc se'ns diu que «és tot buit i que s'aguanta amb quatre columnes d'or», que ja n'hi ha tres de trencades i l'altra està cruixida, que «en estar rompudes totes quatre, es puig i Mallorca tot s'enfonsarà, la mar hi passarà per damunt, i serà la fi del món».9 Vindrà la fi del món... Potser es produirà una gran catàstrofe, com prediu la Sibil·la: «Mars, fonts i rius, tot cremarà».
Els Justs
Segons tradicions jueves
viuen ocults entre nosaltres:
Són els trenta-sis homes justs
que suporten el pes del món.
També en parla l'Islam;
el món continua existint
perquè hi ha quaranta homes, els Abdals,
que infatigables se n'ocupen.
Visc a una illa al mig del Mediterrani,
aquí la salvació de tots és
feina dels tres pilars d'or que suporten
el pes d'una muntanya que es diu Randa.
Dels tres pilars n'hi ha dos ja trencats
i un de cruiat. Quan l'esforç l'espatlli,
aquesta illa, que és el món, morirà
com una Atlàntida, sota les aigües.
Cada poble necessita posar
la responsabilitat de la seva
pervivència en les mans més segures.
Altres indrets de Algaida: