Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Segons la tradició fou en aquest punt on Jaume I plantà la seva senyera i inicià la conquesta de l'illa el 10 de setembre de 1229. Havia salpat de Tarragona, Salou i Cambrils amb un exèrcit de 16.500 homes (1.500 cavallers i 15.000 peons) i una flota de 160 naus. La creu que rememora els fets fou construïda el 1929, arran de commemorar-se'n el setè centenari. El 1975 va ser destruïda per un llamp i es va haver de refer. En la base es representen diverses escenes de la conquesta. Del mirador estant, amb una esplèndida panoràmica de la badia de Santa Ponça podem llegir dos fragments de les cròniques de Jaume I i Bernat Desclot, que es refereixen als fets, i un poema de Miquel Dolç que evoca els anys feliços d'estiueig per aquestes contrades.
I va ser acordat que enviéssim don Nuno en una galera que era seva, i en Ramon de Montcada en la galera de Tortosa, i que anessin riba mar com qui va contra Mallorca, i allí on ells estimessin que fos bo lloc per arribar l'estol, que allí arribéssim. I trobaren un lloc qui havia nom Santa Ponça, i estimaren que allí era bon lloc d'arribar, i que hi havia un puig, i prop de la mar, i amb cinc-cents hòmens que hi poguessin pujar no hauríem paor que el perdessin ans seria arribat tot l'estol. I fou així decidit que el diumenge reposessin en aquell puig del Pantaleu. I sobre això, diumenge a l'hora de migdia, nedant a nós, vingué un sarraí que tenia per nom Alí de la Palomera i ens contà noves de l'olla, i del rei, i de la ciutat.
Van veure davant ells un bell port, qui ha nom Santa Ponça, en què podien molt bé eixir i que no hi havia de sarraïns negú. I aquí ells prengueren terra al pus tost que pogueren, cavallers i servents. I aquí van veure un bell puig, alt i escarit; i un servent en camisa amb avarques als peus, amb un penó baixà, partí-se de la host i muntà-se'n al puig, i després senyà amb lo penó que decidissin de muntar al puig abans que els sarraïns hi fossen. En quan aquells de la host ho veieren, foren-ne molt alegres, i, així com davallaren en terra amb llurs armes, muntaren el puig, que la un no esperava l'altre. Sí que en Ramon de Montcada fou aparellat, i els primers, i fou en el puig amb gran res d'altres gents; i veieren venir los sarraïns qui eren a la Palomera, fins a deu mil, qui els anaven seguint.
Futur
Amb Ella us reveuré quan dins el cor
les ones moguin més sonora vida:
Peguera, Santa Ponça, Camp de Mar,
on la meva infantesa dolorida
va veure obrir-se els únics jorns plaents
com una capsa de música.
Tot sembla avui, en el silenci blau,
miraculosament reviure;
sento els records més durs
apropar-se'm al front com a carícies.
Amb Ella us reveuré. Dalt del vaixell,
tombat el front en sa mà fina,
Sa Porrassa, Portals, Cala Major,
m'arrossaran el cor com un baptisme.
Cor infantil! Llavors seré
per als seus ulls de verge una joguina.
L'amada collirà diamants vius
en l'albada marítima de l'illa,
i fruitarà cançons i visions
la corba transparent de la badia.
I el futur és en mi. No el desvetlleu,
que és el seu son extàtica fatiga.
Floreixen ara en els meus ulls madurs
totes les roses de la vida.
Altres indrets de Calvià: