Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Sobre la ciutat, damunt de la Torreta o turó de la Guardiola, un dels estreps més orientals de la serra del Montsià, a 116 metres d'altura es dreça la torre de la Guardiola, també dita el Sagrat Cor gràcies a l'escultura que la corona. Documentada des del 1483 és de planta quadrada (un xic atalussada en la base) i obrada amb reble. Des d'aquesta miranda estant la vista de la ciutat per una banda i de la serra del Montsià per l'altra ens permeten albirar una vastíssim paisatge amb el Delta com a teló de fons. És una bona talaia per llegir un fragment de les memòries de Sebastià Juan Arbó, que ens dóna moltes informacions sobre el seu poble i els records que en servava, una descripció de tota la panoràmica, i dos poemes breus de Miquel Arimany (Barcelona, 1920-1996).
Sant Carles de la Ràpita, el meu poble, està situat a la vora de la mar, prop de l'Ebre, en el límit occidental de la ribera. A l'esquena té el Montsià. El Montsià el guarda dels vents del nord; li avança les nits i, amb la forma dels seus cims, serveix de guia als seus mariners.
Tots els estius, des de fa alguns anys, torno a Sant Carles. No sé quina misteriosa necessitat m'ha portat finalment als camps, als records de la meva infància; només sé que aquest retorn anual s'ha fet d'any en any més irresistible.
Enfront de Sant Carles s'aixeca una muntanyeta, La Guardiola, amb una torre ruïnosa al capdamunt. Aquesta torre, al poble l'anomenen La Torreta, servia en temps de la pirateria per vigilar les entrades del port i avisar en casos de perill. Avui en dia es troba en estat ruïnós. Moltes vegades, bé pel matí, bé per la tarda, he pujat a aquesta alçada.
Des de La Torreta es contempla en vast panorama tot l'escenari on va transcórrer la meva infància. La mar s'obre davant dels ulls en una ampla visió; a la dreta es veu el Montsià, altíssim, allunyant-se paral·lel al mar, per morir no lluny en ràpid descens davant de les Cases d'Alcanar; entre el Montsià i la mar, la cinta blanca de la carretera s'allunya a través dels horts i els conreus d'olivera. Allà, lluny, en dies molt clars, puc veure la silueta de Peníscola, dibuixada dins de la mar.
Pel cantó oposat es descobreix l'ampla extensió de la ribera, veig les masies i els caserius sembrats en tota la seva extensió; els canals i els estanys, entre el to daurat dels arrossars i de lluny l'Ebre, com una cinta brillant, descrivint corbes pel mig de la immensa vall, camí de la mar.
Prop del riu, un braç de terra penetra per les aigües, avança en una àmplia corba enfront de Sant Carles.
La mar, dintre d'aquest braç de terra forma una immensa badia. Les aigües estan quietes; la seva respiració és mansa i tranquil·la, com un lleu alenar, com una tènue mort de les onades a la vora. Els colors de l'aigua, sempre bellíssims, sobre una suavitat gairebé irreal, canvien contínuament segons el vent, segons el color del cel que s'hi reflecteix i segons la profunditat de l'aigua, sempre escassa, que forma amb els seus jocs diversos el més meravellós dels espectacles.
Aquí i allà, per la badia, es veuen les barques de pesca, amb les veles llatines avançant lentament, al cel, a l'horitzó, voguen uns núvols lleugers; al mar, es veuen córrer les seves ombres sobre la superfície llisa.
Aquí, als meus peus, a tocar de la meva mà, veig Sant Carles. És un matí clar, després de la pluja. El poble apareix límpid, obert, visibles els més petits detalls. Des d'aquí veig l'ampla alameda, alameda sense aubes. Veig l'oberta plaça formant quasi una creu amb l'alameda; els amples carrers que porten a la mar, la torre de l'església, les fàbriques, el port.
Sant Carles de la Ràpita
La llum, talment sagetes batent damunt l'aigua.
I com espill de l'aigua, la blancor de les cases.
Montsià
Arbres com un ramat pasturant entre prades
I una terra escampada – muntanyes? Esquenalls
D'aquesta terra d'ampla grassor –, terra oliada
Amb un cel ample a sobre, polit com un mirall.
Altres indrets de Sant Carles de la Ràpita: