Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
L'església de Sant Joan és del segle XVII, d'un estil renaixentista tardà I amb un bonic campanar de planta quadrada. Un text de Francesc Pascual Greoles ens pot servir per fer-nos una idea de l'especificitat d'aquest poble del Pla d'Urgell. L'últim abat de Santes Creus, Pere Carrera i Torrentera era nascut a Castellnou de Seana.
Les edificacions principals del poble són el temple, amb un magnífic campanar de pedra, cal Blassó (ara cal Rafel) al carrer Major, la Casa de la Vila que presideix la plaça amb senyoria... i poca cosa rai! Passejant pel carrer Major (Carrevall), pots trobar alguna llinda de portalada del 1600, de pedra ben conservada, si bé tot és tan nou que no té cap personalitat. Ni els carrerets malgirbats que a mi m'agraden, arrebossats donen la talla.
És un típic poble de Pla d'Urgell que ha fet la metamorfosi de la tàpia a la totxana, sense traumes, ja que el tarannà de la gent no hi ha posat impediments. La cultura urbanística no donava per a tant i les comoditats són les comoditats. Si ha calgut enderrocar història, doncs a terra! La nostra capacitat d'adequació no té límit. A més, com que som gent de poca estada a casa, tot s'ha de dir, no hem estat per romanços. [...]
Els voltants del temple, amb tres o quatre carrerets que l'encerclen, marquen les poques diferències. Han enjardinat i pavimentat tots els racons, deixant-ho pulcre. I és tan quiet!
Al costat sud de la placeta hi guarden restes de la història monumental: el peu de la creu de terme del Gomà, un tros de la llosa de la tomba de l'abat Carrera... ben mostrat i, "misèria no em deixis"!
Sabia que altres restes de les creus de terme —en teníem dues de magnífiques, presidint els carrers Major i Calvari— actualment són a la sala de cultura de l'Ajuntament. De l'abat Carrera, el darrer abat de Santes Creus que en l'amortització va venir a morir al poble d'on era fill... un historial.
Altres indrets de Castellnou de Seana: