Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
Just en el punt on el carrer Major desemboca a la Plaça Major i, doncs, tenint la doble perspectiva del carrer i de l'edifici de la Paeria i el campanar de Santa Maria, és un bon lloc per llegir una prosa de Josep Vallverdú que ens ajudarà a reconstruir mentalment les descobertes dels casals del carrer Major i comprovar l'esclat de llum segarrenca sobre la muralla pètria de la façana de la Paeria.
Cervera, la noble, «il·lustríssima, fidelíssima i incomparable». El campanar gòtic de Santa Maria presideix la població. Al seu redós, com correspon a una població conservadora, simbolitzant l'aliança del poder espiritual i el temporal, la Casa de la Vila. La planta de creu llatina del temple és perfectament visible, i, pruïja detallista, ni els contraforts no s'escapen de tenir la pròpia teuladeta.
La plaça que presideix l'Ajuntament és una digníssima construcció de força i respecte.
Cap al lluny s'insinua una irisació de la llum de migdia. aquesta llum que a la Segarra adquireix qualitats feridores, esclata contra la pedra i forma, quan contempleu els ràfecs des d'un carrer ombrívol, com el carrer noble que s'obre a l'angle superior esquerre, una aurèola platejada.
Mentre que Lleida no conserva cases senyorials, Cervera n'és plena. El carrer principal és gairebé un carrer Montcada, amb les grans entrades per a carrosses i patis amb escalinates. Però aquesta Cervera tradicional ha tingut el cop d'enginy i geni necessari per a entrar darrerament en una industrialització molt beneficiosa. Res, doncs, de ciutat aturada, venerable relíquia del passat, i amb gent de cuponet. El cerverí és home del dia, qui sap si home plenament del futur i tot.
Altres indrets de Cervera: