Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
És molt probable que els Cardona, vescomtes d'Osona, fossin els primers que senyorejaren el castell de Maldà vers el 1040. El castell primitiu tancava tota la carena i va ser construït el 1212, tal com consta escrit en la clau del portal. La propietat, després de ser de diferents nissagues, passà a mans dels Cortada el 1667 per la compra feta en pública subhasta per Jaume de Cortada i Sala pel preu de vint-i-set mil lliures. Per casament va passar a Antoni d'Amat i de Junyent, pare de Rafael d'Amat i de Cortada (Barcelona, 1746-1819), primer baró de Maldà i Maldanell. Al davant del castell podem llegir una anotació del seu famós Calaix de sastre, en què ressenya una visita que féu al poble de Maldà.
Dia 20 de setembre. Sant Eustaquio i Sants companys, màrtirs.
Ha amanescut serè, amb mescla de calitja clara i brometes primes. Estes han continuat molt poques i, a estones, ha soplat vent.
En est matí, a quarts de onze, últim dia de detenció en Maldà, lo Baró ha volgut fer una generositat a tot lo poble. Per consegüent, amb tal avís, ha comparegut a la plaça i entrada del castell i, tot seguit, se n'hi ha aplegada tanta [de gent], majorment dones i minyones, que era desori bulliciós les veus de tot aquell gènero femení. I lo Pare Pau, a imitació de Sant Tomàs de Vilanova, era lo repartidor de les pecúnies, tot monedes de plata, fent-li costat Mossèn Josep Minguell, lo vicari, natural del poble de Ciutadilla, d'uns dos mesos a est que ho és, i lo Carlos Gaya, podent-se intitular lo primer ministre del Sinyó de Maldà, havent arribat lo repartiment pecuniari a unes 40 ll., havent-se'n tornat tothom content a ses cases.
Altres indrets de Maldà: