Coneixes algun d'aquests autors?
Cerca l'obra per nom, editorial o lloc a la qual pertany:
L'església parroquial de Santa Maria de l'Alba és un edifici de línies classicistes projectat per Josep de la Concepció. Es bastí damunt d'una església que va ser enderrocada l'any 1674, com a conseqüència de la caiguda del campanar. Les obres de construcció van finalitzar al segle XVIII, concretament l'any 1742, tot i que la façana es va concloure anys més tard, amb la instal·lació a la portada d'un conjunt decoratiu barroc destinat al principi a porta d'accés al cor. Al museu comarcal, encara es conserven en bon estat tres escultures gòtiques dels dotze apòstols, que havien estat dins de l'antiga església que va ser enderrocada. Al davant de l'església o a l'interior podem llegir un fragment de dietari del Baró de Maldà en què, a banda d'evocar com veié el temple, hi descriu els oficis religiosos que hi seguí.
Luego, lo religiós Pare Pau de Sant Domingo i lo Doctor Ramon Ribera celebraren les misses. Lo primer en lo altar i capella, fonda, blanca i clara suficientment, de Nostra Senyora dels Dolors. I lo Doctor Ramon Ribera en el que se veneren les dos Santes Espines de Cristo. Se despatxaren de misses dos o tres capellans francesos, sent lo número, en Tàrraga, de 16, comprès un que no diu missa, domiciliats.
En el inter tornà la professó a la iglésia. I que el soroll de campanes, amb lo Bou i el Sinch Nou, les dos més grosses amb dos braços i dos o quatre cordes, ho donaven bastant a conèixer! Luego de finida la professó se cantà Ofici a cant pla i orgue a la Mare de Déu de l'Alba, patrona que és de la vila de Tàrrega, qual s'estila, no sé si fundat en los diumenges en lo altar major. I les veus no passaven, les més, de tiples, per ser los escolanets que hi ha en Tàrrega, havent-hi capella de música. Lo Credo se cantà molt de rasibus i lo demés també algo llestet. Lo organista formà algunes consonàncies molt agradables als oídos des de llevar Déu al Pater Noster.
En quant a la iglésia, és prou gran, amb sa cúpula o cimbori i la fatxada d'entrada al cor, al capdavall, és de pedra blanca, amb una prou bella escultura i treball d'arquitectura.
En quant a la part de fora, falta a concluir-se del tot lo frontispici, per quedar encara tosco en porció d'ell, i algunes estàtues de sants apòstols que hi ha en sa cornisa.
Altres indrets de Tàrrega: