Carn d'olla

Editorial Moll - 1978 - Palma

Autor: Jaume Cabré i Fabré
Indret: Ronda de Sant Antoni (Sant Antoni) (Barcelona)

Quan rondava la cinquantena abandonà l'ofici no sense un no sé què de recança, Pilar, que ja m'havia fet en aquesta vida, no sé com dir-ho, però les joves et van pitjant i ja no ho pots donar tot, no sé si m'entens, és una competència massa forta i vull retirar-me per la porta gran, no que em deixin a un racó i et facin la caritat de tant en tant, i es dedi­cà a collir punts de mitja al quiosc d'un portal de la Ronda de Sant Anton, a mitges amb la mestressa, fins que es va cansar de tanta monotonia i s'establí de venedora de tabac, benzina per a encenedors, pedres, llumins i calendaris de noies en biquini. Amb el temps —Na B. B. tenia el cul inquiet— notà a faltar les hores lliures per vagarejar pels carrers i decidí compartir la parada amb un cec que, a més, hi aportava els cupons i el bastonet blanc, soroll de canya. A les hores que el seu soci, En Poquilluca, s'ocupava del negoci, Na Barringa Barranga anava a contemplar-se als aparadors i constatava que encara feia goig i sovint la petava amb les venedores dels encants del mercat de sant Anton, i En Poquilluca més content que mai perquè la plaça del Pedró era un lloc ideal i mai no hauria pogut somiar de plantar-hi parada.

Na B. B. no recorda quan va decidir-se i per què a tastar les penes de la vida alegre. És una dada sociològica que no li interessa donada la seva tendència a oblidar tot allò que escou i fa de mal conservar.

Autor: Jaume Cabré i Fabré
Indret: Mercat de Sant Antoni (Sant Antoni) (Barcelona)

Na Barringa Barranga acostuma a aturar-se a petar la xerrada amb les venedores de bates per a nen, nena o senyora, vetes i calces i sostenidors, mitges i teles i mocadors, vestidets, cortines i botons, fils i presilles, pinces, tiretes i cremalleres, clips i gafets, didals i agulles, ganxets, sedalines i cinturilles, juntes i randes i fil d'embastar i joguines tronades de plàstic barat, del mercat de Sant Anton, i pregunta per les vendes, amb interès d'economista, mou el cap amb preocupació de confessor quan li contesten que bé però el nen té la grip i l'home està de baixa un altre cop i per més inri m'estan sortint uns granets a l'aixella, miri, miri, que també s'ho mira amb deteniment de metge, fins que, cansada d'estar tanta estona al mateix lloc s'allunya badocant a seguir les penes de la mestressa de la parada de la cantonada o se'n va a casa.