Epistolari V (1885-1886)

Barcino - 0 -

Autor: Jacint Verdaguer i Santaló
Indret: L'estany (Puigcerdà)

Lo cant III del Canigó m'ha fet reviurer unes  hermosíssimes escenes de l 'estiu. Se recorda V. del nostre estany de Puigcerdà? S'ha tingut la feliç  idea   de plantar-hi  al mig una isla amb un esvelt quiosco, i   allí van a aportar les pintades barquetes amb què s'ha  animat aquell petit mar. En les nits més quietes de l'estiu, a l'hora en què ja no rodaven curiosos...solcaven  mansament l'aigua un parell dels bots, tripulat cada un per mitja dotzena d'elegants senyoretes de Barcelona o de la vila, que remaven perfectament   portant per timoner un respectable papà, i que omplien l'espai de dolces melodies, cantant barcaroles i serenates italianes o franceses que amb un petit harmònium  s'acompanyaven.  [...]

«L'estany, la lluna, los fanalets de color, les flames de Bengala, los dolços cants, les flors, les lleugeres góndoles que tenen per remeres distingides damisel·les,  amb tot això, nosaltres dèiem: «¡Ni Venècia!»... Mes ara, llegit lo Canigó, podem ben dir: «Això és el món de les Encantades!» I, sinó, la prova. Vostè, que ha visitat pam per pam tots los seus antics dominis, fent-se explicar allí mateix llurs verídiques històries, ¿que ens conta que feien, al temps vell, les de l'estany de Canigó? «A cada banda voguen tres remeres... / A la primera i  més suau remada, / se posen totes sis a refilar...»   Doncs això mateix, ni més ni manco, se fa avui en l'estany de Puigcerdà.

Autor: Diversos Diversos
Indret: Lo Rat Penat. Seu (València)

València, 28 de febrero de 1886

 

Molt senyor nostre i distingit amic: los amadors de les glòries valencianes, que són al mateix temps los amadors de totes les glòries de Catalunya, Mallorca i Aragó, celebraren lo dia 12 del corrent una sessió apologètica dedicada a V.

Mai, dende que la Societat existeix, lo tribut ha segut més digne ni més mereixent. Se tractava de l'autor de L'Atlàntida, de l'autor de Canigó, dos epopeies de diversa classe, però que proven també les diferents aptituts que a V. enalteixen.

Presidia l'acte aquell Pere Antoni Torres, autor de La clau de casa i Lo full de paper, que vui tenim la honra de que siga la primera autoritat de nostra provincia.

Lo que allí se digué, lo que allí se va llegir no li hem de dir a V.; contentes en saber que l'entusiasme per lo poeta i les seues obres fou tan gran que en ulls ja cansats de plorar, asomaven les llàgrimes.

Lo Rat-Penat vol fer públic lo testimoni de respecte i admiració que V. li mereix, i a l'efecte, tots los socis, den del més gran al més xiquet, firmen esta carta, breu expressió de sos sentiments de carinyo a V. qui en la llengua dels nostres avis ha sabut fer verdadera poesia espanyola.

Som de V. els més entusiastes i afectuosos amics q. s. m. b.

(Segueixen 57 firmes 2)