La Generalitat de Catalunya dedica la Font de l’Oreneta, de Viladrau, a la memòria del poeta Guerau de Liost

I G Oliva de Vilanova - 1936 - Vilanova i la Geltrú

La Font de l'Oreneta de Viladrau és des d'avui dedicada...

Autor: Bonaventura Gassol i Rovira

La Font de l'Oreneta de Viladrau és des d'avui dedicada a la memòria del poeta Guerau de Liost, que l'estimà entre tots els indrets del seu Montseny.

Ell mateix, en uns versos límpids que en fixen per a sempre la imatge, evocava entorn d'ella les presències mes cares, al peu d'ella fantasiava la seva immortalitat.

Poc després del traspàs de Guerau de Liost, el poeta María Manent suggerí que s'agencés la Font de l'Oreneta com a púdic monument al seu cantor.

La bella suggestió fou recollida tot d'una per escriptors de diversos tendències i, a través de l'entitat Amics de la Poesia, arriba al Conseller de Cultura, que la concreta en proposta al Govern de la Generalitat de Catalunya.

Als organitzadors de les llibertats recobrades ha plagut de comentar per Guerau de Liost la tasca d'associar plàsticament els llocs adients del nostre paisatge a la memòria dels bornes i les obres que, a través del temps ban realitat i salvat la idea de Catalunya.

A part del fastuós monument ciutadà, fa bo de preveure, multiplicat per tota la nostra terra, aquest nou estil de monument en el silenci i en la més noble intimitat del record.

Joan Rebull ha esculpit en sengles esteles la figura i les paraules de Guerau de Liost; Joan Mirambell, mestre de jardins, ha ordenat l'aspecte del muntanyà paratge; el poeta Josep Carner ha compost el dístic que el seu immortal amic desitjava d'ell.

Orgullós de la seva empresa i dels col·laboradors que la hi han executada, el Govern de la Generalitat de Catalunya lliura el monument de Guerau de Liost, el poeta del Montseny, a la cura del poble de Viladrau i a l'afecte, amb ell, de tots els fills de Catalunya, que en Jaume Bofill i Mates han tingut un dels més purs artífexs de l'idioma i un espill de ciutadans.

23 de maig de 1936