Pagès Editors (Lleida), 2017
Però així que mossèn Picart la va incloure en la llista preciosa de les filles de l’Església, a la pila baptismal de Sant Romà, el dia dels Sants Innocents de l’any 1725, Eulàlia Mas i Jaumet, que al cap de poc de temps ja havia de ser coneguda amb el sobrenom de la Santa, ja no tornà a plorar mai més: ni quan estava malalta d’aquelles febres que la consumien, ni quan es nafrava per accident o per les males entranyes de la dida, ni quan les penitències la mortificaven, ni quan el seu pare va consentir que Valentí fos acusat injustament i exiliat a la muntanya. Els més vells de la parròquia només recordaven haver-la vista plorar el dia que el Nostre Senyor es va emportar a la glòria l’ànima infatigable d’Isabeleta.
Mentre la petita Eulàlia va mamar dels pits generosos de la dida, va posar de manifest la seva docilitat de caràcter, la seva capacitat de sacrifici i la seva paciència inesgotable, virtuts que havia heretat dels seus pares i que va polir i millorar al llarg del temps. La nena mai no plorava, ni gemegava, ni es queixava per res. Ni tan sols protestava en les nombroses ocasions en què aquella dona cruel li negava el pit, quan ningú no les veia, perquè hauria volgut matar-la de fam. Així li hauria resultat més fàcil engalipar Joan Antoni, quan encara era un home jove i notava molt l’absència d’una dona al llit de matrimoni.
La missa solemne, que es comentava que havia d’oficiar el bisbe d’Urgell, i la cerimònia nupcial s’havien de celebrar a l’església de Sant Jaume i el dinar s’havia previst de fer-lo a la plaça de la Mosquera, que era l’únic indret del poble on cabria una gentada tan gran com la que s’esperava. De la mateixa forma com algunes cases devotes de les Valls envelaven els carrers amb domassos i vànoves el dia del Corpus, per protegir del sol de juny o d’una pluja inesperada la processó solemne i la custòdia, aquell primer dia de març, la plaça de la Mosquera estaria coberta amb un envelat com mai no se n’ha vist d’altre, tant per a evitar que la pluja deslluís la festa, si el temps no acompanyava, com per alleugerir les molèsties a les senyores, si març començava amb un sol radiant. […]
El dinar amb què els nuvis obsequiaren els convidats principals, servit per quinze fadrines vestides de vint-i-un botons i amb guants blancs, sota l’ombra de l’envelat que cobria la plaça de la Mosquera, també va ser dels que recorden i glossen moltes generacions, tant pel menú, que va constar de cinc plats de calent i tres de freds, com per l’eficàcia i la rapidesa a l’hora de servir-lo. Els convidats menjaren a tentipotenti i van beure tant com van voler, fins que, en fosquejar, els músics de l’orquestra, vinguda expressament de la Bisbal, es posaren a afinar els instruments perquè el ball estava a punt de començar.