L'impenitent

Obres completes

Editorial Selecta - 1965 - Barcelona

Autor: Prudenci Bertrana i Comte
Indret: Llibreria Espanyola (La Rambla) (Barcelona)

L'endemà d'haver pres possessió del càr­rec, Aspriu fou presentat a la tertúlia que cada dia, entre dotze i una, es congregava a la llibreria de l'editor, la qual fins llavors havia servit de redacció i administració dels dos setmanaris. Hi assistien, ultra els redactors i col·laboradors d'aquests, tres o quatre celebritats reconegudes i altres tantes mitjanies. La presidia, per la seva edat i pels seus mereixements, un popular humorista, comediògraf i pintor de jardins. Les seves fetes i dites, inventades o autèn­tiques, eren conegudes i celebrades de tothom. Tenia un tipus d'aquells que contribueixen, al mateix temps que les obres, a donar personalitat i fama. Alt i ferm, amb una magnífica testa de romàntic —cabell llarg i grisós i barba fina i esclarissada—; ningú, en veure'l, no deixava d'endevinar en ell un afalagat de la vida i de la glòria, un d'aquests homes vinguts al món per adornar, esculpits en marbre, l'obac d'un jardí, una plaça pública, el vestíbul d'un teatre o el saló d'un ateneu. [...]

A la simpatia que es desprenia del seu físic calia unir la que emanava de la seva conversa i del seu somriure. Conversant i somrient amb tot l'aire d'un plaga, deia co­ses profundes. Li sentíeu dir (i després ho trobàveu escrit, car la seva literatura poques vegades superava en gràcia i enginy la seva conversa): "El matrimoni té dos moments bons: el principi i el final. Són els trenta anys d'entremig els que es fan pesats." I aquesta frívola manera de judicar els actes seriosos de la vida us agafava de sorpresa i us colpia. Aspriu l'admirava i l'envejava.[...]

Amb menys assiduïtat que els tres descrits, venia a reforçar el prestigi d'aquests aperitius intel·lectuals, un poeta, erudit i catedràtic mallorquí, a qui un funest anarquista, en gratitud per uns mots d'humana compassió, havia fet hereu de la seva gorra abans d'ésser afusellat a Montjuïc.

Autor: Prudenci Bertrana i Comte
Indret: Llibreria Espanyola (La Rambla) (Barcelona)

No trigà a descobrir que Pau Garcia mesurava la capacitat dels redactors per la quantitat de lletra que segregaven. A les tres setmanes d'estar a la casa va atrapar-lo amb un número d'"El Fanalet" a la mà. Pau Garcia observava, amb molta atenció, alguna cosa que li era desplaent. El cor va dir-li que del disgust que es reflectia en la cara de l'"amo", ell en tenia la culpa. I era cert.

—A veure, Aspriu, ¿voleu fer-me el favor? Aspriu s'hi atansà.

—Veieu?

El dit índex del colós ascendia i descendia, pausat i enigmàtic, pel marge d'un article.

—Veieu, veieu?

No; Aspriu no veia res. L'obsessionava la monstruositat d'aquest índex. Així com en certs turons la naturalesa s'ha complagut a adornar el cimal de vegetació exuberant, de la mateixa guisa en el bell cim del teixit adipós que recobria la fa­lange metacarpiana, el pèl brollava espès, gruixut i enrinxolat. Aspriu no podia des­viar la visual d'aquest pèl ni de l'ungia, còrnia, atrofiada i brillant, que s'encorbava per l'extrem, garfiada i rampinyaire. Era, tanmateix, un magnífic instrument de recollir xavalla. Aspriu, cada divendres i cada dissabte, a l'hora de comptar la que abarrotava el calaix de la llibreria abo­cada damunt el mostrador —producte de la venda dels dos setmanaris—, l'havia vista funcionar, aquella ungla. Arreplegava les monedes amb la mateixa agilitat, pres­sa i desfici que el bec d'una gallina famolenca els grans de blat de moro.

Pau Garcia, cansat d'esperar que Aspriu digués quelcom i de fer anar el dit amunt i avall, va explicar-se.

—Vull dir que aquesta setmana la vostra crònica... sabeu?... curteja, i no hi teniu res més, en aquest número.

Aspriu empal·lidí lleugerament i arronsa les espatlles, mentre deia:

—Curteja? Això depèn que vos, senyor» Garcia, l'amideu amb el doble decímetre i no pas amb la intel·ligència. Una cosa és escriure i l'altra fer de sastre.

Pau Garcia deixà de mirar l'imprès i tombà el cap per esguardar atentament el cronista. Diria's que el veia per primera vegada, mentre una estranya ganyota, com si una exclamació massa gruixuda se li hagués entravessat a la gola, li arrugava les faccions. De seguida remugà que "ell pagava la gent per tal d'emplenar els setmanaris i no perquè els lectors hi trobessin més blancs que lletra impresa". I es girà d'esquena. Una singular expressió de malicia comprimida transformà de bell nou el seu rostre, com qui diu: "tu mateix, fes el que vulguis, que ja t'atraparé un dia o altre''.