Mn. Costa i Llobera. Assaig biogràfic

Illes d’Or - 1936 - Palma

Autor: Miquel Costa i Llobera
Indret: Claustre del convent dels caputxins de Sarrià (Sarrià) (Barcelona)

Barcelona Maig, 19, 1906

Estimat amic Joan: Tantes coses voldria dir-te, que això mateix m'ha fet passar dies i dies sense posar-te una lletra [...]

Als dinars literaris i d'amistat en seguí un altre ben original que me donaren els PP. Caputxins (P. Rupert de Manresa i P. Miquel d'Esplugues). No te pots imaginar l'entusiasme literari d'aquests caputxins qui, educats a Itàlia, ne coneixen la literatura moderna i exalcen la cultura clàssica, cosa per cert que contrasta amb aquell hàbit medieval de St. Francesc. El P. Rupert i sos companys havien invitat En Rubió com a condeixeble meu i En Carner com a deixeble, juntament amb Mossèn Alcover i En Prat de la Riba, qui no pogué venir. El dinar fou tot literari (amb champagne i tot enviat de llimosna) assaonat de docta conversa, plena de tantes coses en favor meu que m'arribà a confondre. Com te cridaria l'atenció el P. Rupert, tan fi baix del saial, tan expressiu a la italiana, qui tracta En Carner com un fillet predilecte! És curiós. A canvi d'unes Horacianes, el P. Rupert m'ha dedicat un munt de llibres. [...]

Tota la setmana vinent encara serem a la Clínica del Dr. Cardenal, Passatge Mercader, per si vols escriure.- Memòries i una abraçada de ton afm. – Miquel Costa, Pr.

Autor: Miquel Costa i Llobera
Indret: Parròquia de Sant Genís dels Agudells (Sant Genís dels Agudells, Horta) (Barcelona)

Barcelona Maig, 19, 1906.

 

[...] Com vibra aquest país!—Els doctors metges, que jo he hagut de consultar i que creia no tenien cap notícia del meu nom, m'han fet un cas singu­lar quan se són enterats de qui era.—Vaig anar a cobrar una lletra a cal Banquer Valls i Vicent; i a la caixa el jove qui pagava me besà la mà, dient que m'havia conegut pel retrat, i me suplica que entri a saludar la seva família. Son pare no hi era, però un oncle seu m'acull amb grans cortesies i resulta que té tots els meus llibres, que en sap poesies de memòria i que, al fer un dia de camp prop d'un pi, té costum de recitar-hi El Pi de Formentor. Això un banquer!

Ahir me visita En Ruyra i Oms, qui es troba molt aplanat. El poemet que li estampen serà una delícia.

Ahir també férem una excursió poètica al poblet de Sant Genís dels Agudells, acompanyant-m'hi En Carner, En Ferrà i el fill d'En Martí Folguera.

Me proposen altres excursions, ara que el nebodet ja està prou bé; però demà seré aquí per veure des d'un balcó la manifestació de Solidaritat.