24 de gener 1926

Autor: Joaquim Renart i Garcia
Obra: Diari 1918-1961 (III) (Volum III (1924-1926)) , 1998

24 de gener 1926

 

El venerable Gaudí ha donat fi a un dels dotze campanars que s'han d'aixecar al Temple de la Sagrada Família i, fora la bastida, ha quedat al descobert l'obra d'en Gaudí que el vent i la llum dels segles han de patinar i unificar. Avui l'he vista, relluint l'or del mosaic en donar-li el Sol de posta que daurava la gran massa del temple en construcció. És difícil judicar per un detall el que resultarà el conjunt, i més si aquest conjunt és resultat d'una concepció verament moderna de la qual no trobaríem parell per a comparar.

Particularment, no m'entusiasma. He fet esforços per dibuixar aquest campanar, per retenir-ne la seva forma i la seva decoració, i no ha estat possible. Tota forma i detall s'escapaven. La creu superior, a dues cares partides, abocant-se cada una a l'espectador i resultant sempre estèticament tortes, no sé si em convenç. No critico; dic només l'efecte que m'ha fet per primera vegada.

Hem voltat el temple. Hem revist el gran Portal del Naixement, del qual ningú no gosarà dir que no tingui grans encerts i grans belleses: la porta del Rosari, els pinacles sempre variats, les bestioles de pedra, detalls i més detalls que el geni del vell Gaudí ha anat abocant esmerçant-hi glòria i vida.

Saludem amb joia l'acabament d'aquest campanar que marca una fita en la història del gran Temple de la Sagrada Família, futura catedral de la nova ciutat.

En retornar a casa i enfocar el carrer València, allà al lluny es retallava la silueta del monument a Clavé, model d'arquitectura i estatuària detestables, tipus mona de Pasqua, que ens fa acceptar qualsevulga modernitat en art per avançada i fauve que sigui.