A mi, com a ciutadà...

Autor: Xavier Amorós i Solà
Obra: Textos inèdits , 2015

A mi, com a ciutadà, ja em semblava un obsequi magnífic el fet que, per fi, es creés i s'inaugurés una biblioteca pública, central i esplèndida a Reus. Ja em sentia del tot gratificat, per la part que em toca. A sobre, han volgut vincular el meu nom a aquesta desitjada i magnífica biblioteca. Crec que no em correspon, però agraeixo infinitament l'immerescut honor que se'm fa. I ho accepto encantat. Aquest Reus, és una ciutat de gent generosa.

La falta d'aquesta biblioteca pública ha estat un buit que clamava al cel. L'admirada, valuosíssima i sempre al dia biblioteca del Centre de Lectura ha cobert, en part, durant molts anys, de vegades heroicament, les mancances. Però les dimensions actuals de Reus, la seva naturalesa plural i dinàmica multiplicaven cada dia les carències en aquest terreny delicat i vital. I Reus necessitava l'aportació d'una biblioteca central i pública com aquesta, que, a la vegada, cohesionés i posés a l'abast de tothom, tot el que ja existia: els llibres del Centre de Lectura i els de les biblioteques dels centres cívics.

Els noucentistes volien una pluja simbòlica i redemptora que havia d'obligar als ciutadans a quedar-se sota cobert i a llegir. "I després de tres anys de pluja —deia Eugeni d'Ors— ja ens assemblaríem el suficient a París per començar de pensar en assemblar-nos a Atenes..." Han passat molts anys des que s'exposava aquest desig. Hi ha hagut moltes tempestes. Hem patit catàstrofes i inundacions. I aquella pluja "suau i molt benigna" i tan fèrtil com la que desitjava ideòleg del noucentisme, s'ha fet i es fa esperar massa. Però per nosaltres potser acaba d'arribar. Acaba d'arribar en forma d'abundància de llibres, i dels serveis corresponents. Un poble que té una gran quantitat de temples i de capelles és un poble devot, religiós. Un poble que compta amb la quantitat de llibres, a l'abast de tothom, que tindrà Reus a partir de demà, pot ser un poble de lectors, de gent que llegeix i que com més llegeix més ganes en té. I amb la lectura abundant potser aconseguiríem plenament l'exercici de la civilitat, de la comprensió; trobaríem, per fi, el camí cap a la cultura mes sòlida; fins i tot, potser, si no és dir massa, el camí cap a la saviesa.

Enhorabona a tots. I moltes gràcies; moltíssimes gràcies.