Aleshores vàrem enfilar Argimon...

Autor: Assumpció Cantalozella i Mas
Obra: Sauló , 1984

Aleshores vàrem enfilar Argimon i tot va ser diferent. El camí donava voltes i havíem aparcat el gip a baix. El poblet de l'Esparra ben deixat anar amb el campanar i el roure de la plaça «un roure que sis homes no el volten» al mig d'aquelles suredes reganyudes, que lluitaven en va per vèncer la misèria en la qual el foc de feia sis estius les havia deixades. La Margi estava molt callada. Per això li vaig dir

—Vine, preciositat, mira la sorpresa

Darrera els boscos, enllà de la plana i després de les muntanyes blaves del final del cel, una escapada de mar.

La Margi va dir

—És allà on voldria ser jo, al mar. Lluny d'aquest malson de desert d'arbres.

Ja quasi érem a dalt i l'espai del nostre entorn era cada cop més minso.

La Lina va dir

—Em sembla que caurem daltabaix amb la muntanya i tot.

I va asseure's perquè deia que li rodava el cap.

Recordo aquella sortida com un gran silenci. Un dia de gran quietud en nosaltres i en el bosc.

A dalt, només hi havia una ermita mig enrunada i una esplanada davant, petitona. I no et podies moure gaire i la punxa de la muntanya s'acabava en el campanar.

Vàrem dinar totes tres a la roca que donava al buit.

No dèiem res i els camps feien onades de boscos i rostos, al capdavall de tot.

Elles dues, ara ja sense cap impediment, s'agafaven pel coll i de tant en tant es besaven amb petons curts i la Lina passava la mà pel cabell de la Margi.

Les vaig deixar i vaig entrar a l'ermita. I no vaig poder-me estar d'agafar l'escala de cargol. «Aneu en compte que amenaça ruïna», m'havia dit l'home que guardava la clau. I l'escala pujava estreta ara un peu ara l'altre i s'enfilava forat amunt i el cargol volta que voltaràs l'el·lipsi se m'enduia ben atrapada a la molla amunt i avall i era negre el forat i un pic brillant al fons de tot de dalt. Vaig arrapar les mans a la paret i em vaig anar ajupint de mica en mica. Aleshores vaig fer un crit molt llarg i l'escala va deixar de donar voltes.